Politika

Čestitka premijera

Plenković: S posebnim pijetetom prisjećamo se svake žrtve utkane za slobodu

Plenković: S posebnim pijetetom prisjećamo se svake žrtve utkane za slobodu
Patrik Macek/Pixsell

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, poručivši da se danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovici 2020. predsjedati EU, s ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo svakoga života i žrtve utkane za slobodu Hrvatske.

Slaveći Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Hrvatska s ponosom obilježava 24. godišnjicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja. Tog je 5. kolovoza 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen najveći dio okupiranih hrvatskih teritorija, što je donijelo slobodu i mir domovini.

Uz požrtvovnost i hrabrost hrvatskih branitelja, umijeće zapovjednika Hrvatske vojske i policije, slogu hrvatskog naroda i državničku mudrost prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske. Grad Knin, jedno od sjedišta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine, napisao je premijer.
 
Zahvaljujući Oluji, dodao je, hrvatsko je vodstvo, uz pomoć Ujedinjenih naroda, osiguralo i mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog državnog teritorija. Tisuće prognanih vratili su se svojim domovima, a trajni je mir omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje.
 
Danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovici 2020. godine predsjedati Europskom unijom, s ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo se svakoga života i svake žrtve utkane za slobodu Hrvatske koji su trajni podsjetnik i putokaz u izgradnji još uređenijeg i naprednijeg društva, poručio je predsjednik Vlade.
 
Naveo je pritom da kao odgovorna Vlada čuvaju dignitet naših branitelja i nastavit će predano raditi na poboljšanju njihova položaja u društvu, kao i na nastavku modernizacije Hrvatske vojske i policije, koje su jamstvo sigurnosti hrvatske države i njezinih stanovnika.
 
Vođeni domoljubljem i vrijednostima Domovinskog rata, kao trajnom inspiracijom, odlučno radimo na reformama kako bismo izgradili zrelu, demokratsku, socijalno osjetljivu, gospodarski snažnu i konkurentnu Hrvatsku, koja je dostojna žrtve utkane u temelje njezine državnosti, poručio je Plenković koji je u ime Vlade i osobno, hrabrim hrvatskim braniteljima čestitao njihov dan, a svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i diljem svijeta i svim sugrađanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

​​​​

Reci što misliš!