Politika

uhitili aktivistkinju Ljubov Sobol

Ugušen novi oporbeni prosvjed u Moskvi

Ugušen novi oporbeni prosvjed u Moskvi
ap images

Ruske vlasti pojačale su pritisak na oporbu i u subotu prekinule još jedan prosvjed na kojem su sudionici tražili slobodne izbore u Moskvi, a uz to su uhitile oporbenu aktivistkinju Ljubov Sobol i pokrenule istragu o pranju novca protiv glavnog oporbenog vođe Alekseja Navalnoga.

Prema nevladinoj organizaciji OVD-Info, specijaliziranoj za praćenje uhićenja, policija je privela najmanje 311 osoba, među kojima šest novinara tijekom prosvjeda kojim se tražilo da lokalni izbori 8. rujna budu otvoreni oporbenim kandidatima.

Najnovija uhićenja su uslijedila nakon prosvjeda prošlog vikenda kada je uhićeno 1400 osoba, što se još nije dogodilo od povratka predsjednika Vladimira Putina u Kremlj 2012. koji vrlo rijetko komentira akcije oporbe.

Vlasti se sada odlučile u zametku uništiti prosvjedni pokret, jedan od najvećih posljednjih godina.

Oporba se relativno slabo mobilizirala u subotu, kada se u središtu Moskva okupilo oko tisuću osoba pod nadzorom brojnih snaga policije i vojnika nacionalne garde, javlja AFP.

Taj prosvjed je održan bez vođe jer su gotovo svi oporbeni čelnici od prošlog vikenda u zatvoru.

Posljednja istaknutija slobodna čelnica Ljubov Sobol, 31-godišnja odvjetnica privedena je nekoliko minuta prije početka skupa.

"Vlasti poduzimaju sve kako bi zastrašile oporbu i da ljudi ne izlaze na ulice mirno prosvjedovati", izjavila je prije uhićenja. Ona štrajka glađu tri tjedna i do sada je uspjela izbjeći zatvor jer ima malo dijete.

"Ovdje sam jer želim velike promjene. Sada vlada ozračje potpune kontrole", rekla je jedna 22-godišnja prosvjednica.

Stežući obruč oko glavnog kritičara Kremlja Alekseja Navalnoga, rusko pravosuđe je u subotu najavilo otvaranje istrage za pranje novca njegove Zaklade za borbu protiv korupcije.

U svojoj posljednjoj istrazi objavljenoj u četvrtak, Navalni je optužio zamjenicu moskovskog gradonačelnika Nataliju Serguninu za pronevjeru milijarda rubalja državnog novca u upravljanju stambenim fondom.

Navalni trenutno izdržava kaznu zatvora od 30 dana, a prošlog tjedna je hospitaliziran nakon teške alergijske reakcije. Oporbenjak sumnja da se radi o trovanju.

Ruski istražitelji drže da su osobe povezane s Navalnijevom zakladom ilegalno primile blizu milijardu rubalja ili 13,8 milijuna eura koje su onda oprale preko nekoliko bankovnih računa i zatim prebacile na račune svoje organizacije.

​​

Reci što misliš!