Politika

istraživanje

Za požar Notre Dame kriv je vlasnik restauratorske tvrtke?

Za požar Notre Dame kriv je vlasnik restauratorske tvrtke?
AP Images

Više od ikoga želimo da se rasvijetli porijeklo ove drame, rekao je Le Bras novinarima na požarištu

"Naša je prva pomisao zaštititi vrijednosti povijesnih zgrada, to nam je u DNK", izjavio je prošle godine 32-godišnji Julien LeBras, šef male tvrtke Le Bras Freres, poznate pod imenom "Restauratori katedrale", koja je osvojila pet milijuna eura vrijedan natječaj za obnovu tornja pariške crkve Notre-Dame. Danas njihov "DNK" ispituje policija.

Istražitelji, a na slučaju radi njih 50, vjeruju da je požar započeo u krovnoj šupljini ispod samog tornja koji se usred požara i urušio, prenosi Jutarnji list. Tamo su restauratori koristili električne alate. Tog dana odložili su ih između 17 i 17.30 sati. Požar je počeo kojih sat i pol kasnije.

"Više od ikoga želimo da se rasvijetli porijeklo ove drame", rekao je Le Bras novinarima na požarištu. Na obnovi katedrale radilo je njegovih 12 ljudi, no nijedan od njih nije bio tamo u trenutku kada je planula. I da, inzistira Le Bras, poštovali su sve sigurnosne mjere te su uputili radnike da bez ikakvih ograničenja surađuju s istražiteljima.
Tvrtku Le Bras Freres osnovao je Louis le Bras, Julienov djed, 1954. godine, a sjedište im je u Jarnyju na istoku Francuske i zapošljavaju 200-tinjak ljudi.

Dosad su im bili povjereni neki od važnih poslova na restauraciji diljem Francuske. Renovirali su, primjerice, katedrale u Reimsu, Poitiersu, Verdunu, Strasbourgu, Amiensu i Pantheon u Parizu. Na Notre-Dame su se bacili u srpnju prošle godine.

Posao su trebali završiti u nekoliko faza tijekom 20 godina. Na restauraciji je osim njih radio i Europe Scaffolding.

 

 

Category: 1641 - 1641

Reci što misliš!