Politika

#brexit

Britanski parlament odbio "No deal" Brexit

Britanski parlament odbio

Britanski parlamnet je odbacilo izlazak iz Europske unije bez dogovora, a danas parlament glasuje o tome treba li Britanija zatražiti odgodu Brexita za dva mjeseca.

"EU će htjeti znati kako tu odgodu namjeravamo iskoristiti. Parlament će morati odgovoriti na to pitanje", upozorila je premijerka Theresa May.

Ovakav ishod glasovanja se i očekivao nakon što su zastupnici u utorak drugi put odbili prijedlog sporazuma o razlazu koji je premijerka May ispregovarala s Bruxellesom, iako je u međuvremenu ishodila neke ustupke.

Skupina zastupnika u proceduru je uputila alternativni prijedlog da se Brexit odgodi do 22. svibnja i da se do tada s EU-om sklopi niz privremenih sporazuma s rokom trajanja do 2021.

"Velika Britanija mora odlučiti što želi kako bi se Europska unija mogla očitovati o eventualnom zahtjevu za odgodu izlaska iz EU-a", izjavio je glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier.

Brexit je komentirao i naš premijer Andrej Plenković. Napao je one koji su Brexit zagovarali te rekao kako nema ništa protiv novog referenduma za koji smatra da bi dao potpuno druge rezultate. Evo što kaže o mogućim scenarijima.

"Jedan kraći rok koji bi negdje do EU izbora ili eventualno do 1. srpnja 2019. godine dao zadnju šansu da se dogovori uređeni Brexit. Drugi je da se ide na dulji rok, ali tada nam se otvaraju pitanja koja su vezana i za nas, znači i za sastav Europskog parlamenta. Ne možemo imati članicu EU koja više nema zastupnika. Sve nas je to dovelo u jednu pravnu posebno zahtjevnu situaciju", rekao je premijer Plenković.


Reci što misliš!