Politika

prijedlog novog zakona

Bernardić: Povećat ćemo minimalnu plaću na 4000 kuna

Bernardić: Povećat ćemo minimalnu plaću na 4000 kuna
Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je da će uskoro u Sabor poslati prijedlog novog Zakona o minimalnoj plaći. Radnici u Hrvatskoj, istaknuo je, ne bi smjeli raditi za manje od 4000 kuna netto

"Došlo je vrijeme da smanjimo razlike između bogatih i siromašnih. Vratit ćemo dostojanstvo ljudi. Zimnice, ljetovanje, zimski kaput, nove cipele, pun frižider, više ne smiju biti luksuz", istaknuo je Bernardić.

SDP-ov prijedlog trebao bi povećati i broj zaposlenih na neodređeno.

"Zakonskim prijedlogom oslobodit ćemo od 17 posto doprinosa sve poslodavce na rok od pet godina koji zaposle mlade ljude do 35 godina starosti za stalno", dodao je predsjednik SDP-a.

U SDP smatraju da bi trebalo smanjiti rok od tri godine, koliko se najdulje smije raditi na određeno. Gordan Maras.

"Da se omogući ljudima kada počnu raditi, kada rade kvalitetno i odgovorno svoj posao, da ne razmišljaju o tome hoće li za godinu i pol ili dvije ostati bez tog radnog mjesta", kazao je Maras.

Šef oporbe Bernardić osvrnuo se i novu dramu oko Agrokora. Franck, kao jedan od vjerovnika, upozorio je da ne vjeruje da će doći do nagodbe. Bernardić smatra i da postoje novi dokazi da je kod donošenja Lexa Agrokor bilo kršenja zakona.

"Ono što mi očekujemo, promptnu, brzu reakciju Državnog odvjetništva RH. To je prvi veliki zadatak za novog glavnog državnog odvjetnika. I ujedno veliki test, prvi test glavnom državnom odvjetniku", zaključio je Bernardić.


Reci što misliš!