Politika

​Na 7. Izvještajno-tematskoj konvenciji

Bernardić: Otvaramo novo poglavlje socijaldemokracije u Hrvatskoj

Bernardić: Otvaramo novo poglavlje socijaldemokracije u Hrvatskoj
Marko Lukunic/PIXSELL

Na Izvještajno-tematskoj konvenciji SDP-a pod sloganom "Sve je na nama" u subotu predsjednik stranke Davor Bernardić u uvodnom govoru rekao je da "SDP danas otvara novo poglavlje socijaldemokracije u Hrvatskoj", dodavši kako je za stranku bitno priznati i kritički se suočiti sa svime što posljednjih godina nije bilo dobro u njezinu radu.

Na 7. Izvještajno-tematskoj konvenciji SDP okupilo se oko tisuću stranačkih izaslanika.

"Onaj tko nije u stanju kritički sagledati svoju prošlost, nema što reći ni o budućnosti. Tko nije u stanju priznati propuste, nema snage krenuti naprijed, a tko ne uči na vlastitim greškama, taj ponavlja svoje zablude", rekao je Bernardić.

SDP će se sada, najavio je, fokusirati na budućnost i gradnju boljeg i pravednijeg društva, u kojem vlada "jednakost za sve", pri čemu je, kaže Bernardić,  prvi korak povratak vrijednostima slobode, jednakosti, pravednosti i solidarnosti.

"Moguće je da se zemlja iz depresije i puta iseljavanja, vrati na put uspjeha i optimizma.  Ostvarivo je. Sve je na nama. Kad su nas otpisivali, vraćali smo se. Kad su nas podcjenjivali, pobjeđivali smo", kazao je predsjednik SDP-a, dodavši kako je na njima da "vode društvo".

"Odlučnost, odricanje, hrabrost vizija, budućnost - sve je na nama", naglasio je Bernardić.

"Možemo mijenjati Hrvatsku samo ako smo sposobni mijenjati sebe", rekao je, napomenuvši da je iza njih "burnih godinu dana, puna izazova, teških odluka i odricanja.

Zbog svega toga, danas sam spremniji i odlučniji nego ikad i dalje biti odgovoran za SDP i preuzeti odgovornost za Hrvatsku", kazao je Bernardić.

Programom "Za dobro društvo", rekao je, SDP želi vratiti nadu u bolju Hrvatsku, napomenuvši da žele pravdu, solidarnost, jednakost, slobodu za sve ljude.  Komentirajući stanje u društvu i gospodarstvu, Bernardić je kazao  kako je Hrvatska nekada po svim pokazateljima bila među najrazvijenijim zemljama u Istočnoj Europi, gotovo izjednačena s Portugalom i Španjolskom, a da smo danas na dnu europske ljestvice, uz bok Rumunjskoj i Bugarskoj.

Posebno se osvrnuo na problem korupcije, rekavši dao ona izjeda hrvatsko društvo te da je "zbog korupcije mnogim mladim ljudima ukradena budućnost, a starijima dostojanstvo", zbog čega je nužno mijenjati zakone, ali i navike ljudi.

Smatra da se pomak ka konkurentnosti i transparentnosti te efikasna borba protiv korupcije može  ostvariti digitalizacijom društva, što će rezultirati i većom konkurentnošću i otvaranjem prilika za nove investicije.

Ocijenio je da investicije zasnovane na znanju, istraživanju i razvoju, investicije u promet, energetiku i turizam mogu donijeti novi zamah hrvatskom gospodarstvu te se založio za podizanje turizma na višu razinu putem smanjenja PDV-a koji je za turizam u Hrvatskoj, najviši u Europi.

SDP zagovara asimetričnu regionalizaciju

Bernardić je naveo i  probleme u energetskom sektoru, rekavši kako su INA, Janaf, Plinacro, HEP, Petrokemija, LNG, "poluge razvoja koje zasad ne koristimo". Kazao je i da SDP zagovara asimetričnu regionalizaciju, što ne znači trenutačno ukidanje županija nego smislen korak prema efikasnijoj Hrvatskoj.

Smatra kako SDP treba raditi na tome da se ostvari slika Hrvatske koju je sanjao Ivica Račan te da je za svako dijete u Hrvatskoj, a posebice ono koje dolazi iz siromašne obitelji, jedina šansa za uspjeh u životu, obrazovanje.

"Sanjamo budućnost u kojoj mladi gdje god da odu, s ponosom mogu reći: 'Hej, ja sam iz Hrvatske!'", citirao je poznate Račanove riječi.

Bernardić je rekao i da je iznimno ponosan što SDP u praksi živi dosljednost i ravnopravnost, a što se vidi u novom Statutu stranke, koji donosi 50 posto žena naizmjenično na SDP-ovim listama za Hrvatski sabor, Europski parlament i županijske Skupštine, čime je SDP postao prva stranka u Hrvatskoj u kojoj su političarke izjednačene s političarima.


Reci što misliš!