Politika

petrov i bulj u zadru

MOST: Proglasiti gospodarski pojas i zaštititi ribare

MOST: Proglasiti gospodarski pojas i zaštititi ribare
Patrik Macek/PIXSELL

Most nezavisnih lista ovih je dana u saborsku proceduru uputio prijedlog o proglašenju Isključivoga gospodarskoga pojasa u Jadranu. Svoj su prijedlog predstavili u Zadru ističući kako upravo Zadarska županija prednjači na hrvatskoj strani Jadrana po veličini ribarske flote.

Pozivajući se na dokumente Ujedinjenih naroda i preporuke Europske komisije, Most je u saborsku proceduru uputio prijedlog o proglašenju isključivoga gospodarskoga pojasa, prenosi Radio Zadar.

Predsjednik stranke Božo Petrov ističe kako vlast ne smije biti kratkovidna, nego misliti i na buduće naraštaje. 

''Smatram da možemo ovim zaštititi i svoje more, da od ovoga možemo imati veću ekonomsku korist i da će ovo također biti uvod u dijalog sa susjednim članicama Europske unije'', ističe Petrov. 

Ekonomska korist od proglašenja pojasa na godišnjoj se razini procjenjuje na oko 120 do 130 milijuna eura, dok bi trošak zaštite i nadzora godišnje stajao oko 2,5 milijuna eura dodaje Petrov.

Njegov kolega iz saborskih klupa Miro Bulj dodaje zbog čega što hitnije treba izglasovati isključivi gospodarski pojas. 

''Mi moramo znati da gospodarenje našim morem je prepušteno stihiji, stihiji onih koji su jači od nas, onih koji imaju veće ribarske flote. Naši ribari nisu zaštićeni, kao ni naša flora i fauna'', kaže Bulj. Upozorio je i na još jedan problem - gospodarenje pomorskim dobrom. 

"Kriminal koji se događa u koncesijama oko plaža, a radi se o milijardama, koje odlaze u tuđe džepove, a naši ljudi iseljavaju s tih područja, dok lokalni šerifi zajedno s vrhovima vlasti jednostavno to koriste. To je korumpiranost do bola'', tvrdi Bulj. 

Most će svoje prijedloge i zaključke uputuiti Županijskim skupštinama sedam priobalnih županija.


Reci što misliš!