Politika

zaštita bisera svjetske baštine

Živi zid: Hitno zabraniti gradnju na Plitvičkim jezerima

Živi zid: Hitno zabraniti gradnju na Plitvičkim jezerima
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u srijedu je zatražio da se zabrani gradnja u Nacionalnom parku Plitvička jezera jer je to jedini način da se zaštiti biser UNESCO-ove svjetske baštine te je najavio da je njegova stranka u saborsku proceduru pustila prijedlog izmjena Prostornog plana NP Plitvička jezera.

Od predsjednika Sabora zatražio je da se o tom prijedlogu što hitnije raspravi kako bi se zaustavila daljnja devastacija Plitvica. Tim se prijedlogom traži hitna zabrana gradnje na području Plitvice sela, Jezerca – Mukinje, Gornji i Donji Babin Potok te Čujića Krčevina jer je na njima u tijeku ubrzana apartmanizacija, a istodobno nije riješeno pitanje vodovoda i kanalizacije.

Sinčić je stanje na Plitvičkim jezerima ocijenio izrazito lošim i neodrživim te podsjetio da je i UNESCO prošle godine upozorio Hrvatsku na pretjeranu izgradnju u tom Nacionalnom parku. Kazao je da divlja gradnja traje još od 2014. godine kada je promijenjen prostorni plan te ustvrdio da je riječ o bezakonju, uvjeren da će "tamo i DORH imati posla".

Ako se nastavi divlja gradnja i ispuštanje otpadnih voda bez ikakvog pročišćavanja direktno u okoliš, doći će do nestanka tog svjetskog bisera, a zamrijet će i turizam od kojeg lokalno stanovništvo živi, poručio je Sinčić na konferenciji za novinare Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e.

Branimir Bunjac dodao je da je najbolji način da se Plitvička jezera zaštite da se ljudi potpuno maknu, ostanu samo zaposlenici Nacionalnog parka, a broj turista smanji sa sadašnjih 1,4 milijuna na najviše 900 tisuća godišnje. U suprotnom, upozorava, samo je pitanje vremena kada će Plitvička jezera nestati s popisa svjetske baštine.

Smatra kako je do ove situacije došlo "ne samo zbog lošeg prostornog plana, nego zbog izrazitog utjecaja politike koja je u suradnji s nekoliko tajkuna odlučila podrediti Plitvice njihovim interesima i profitu".

Sinčić je poručio da su zakazale institucije koje, unatoč brojnim prigovorima, nisu postupale i tako dopustile devastaciju Plitvičkih jezera te zahvalio plitvičkim braniteljima koji su ovaj problem gurnuli u javnost.


Reci što misliš!