Politika

74,6 posto glasova u prvom krugu

Konzervativac Wauquiez novi predsjednik francuskih Republikanaca

Konzervativac Wauquiez novi predsjednik francuskih Republikanaca
atlantico.fr

Francuski Republikanci izabrali su u nedjelju konzervativnog regionalnog čelnika Laurenta Wauquieza za svojeg novog predsjednika, što označava zaokret stranke udesno nakon što je ostvarila slabe rezultate na nedavnim parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Wauquiez (42) je dobio 74,6 posto glasova u prvom krugu pa nije bio potreban drugi.

Pravo glasa imalo je 234.908 članova stranke, a glasali su putem interneta.

Najveća oporbena stranka u parlamentu s novim se vođom nada obnoviti snagu.

Stranka je bila bez vođe otkako je Francois Fillon zbog korupcijskih skandala ispao u prvom krugu predsjedničkih izbora u travnju.

Protukandidati Wauquiezu su bili centristički orijentiran Mael de Canan (37) i bivša Fillonova glasnogovornica Florence Portelli (39).

Budući da francuski predsjednik Emmanuel Macron provodi važne ekonomske reforme, a za premijera i ministra gospodarstva je postavio političare s desnog centra, Republikanci su se podijelili oko toga trebaju li ga podržavati od slučaja do slučaja ili biti prava oporba.

Wauquiez smatra da se stranka mora jasno razlikovati od Macrona i njegovih politika i biti "istinski desna". On je također euroskeptik.

Za Macrona kaže da nije u dodiru s ruralnom Francuskom, da je slab na pitanjima sigurnosti i previše sklon snažnijoj europskoj integraciji.

Niječe međutim da je "krajnja desnica" i ističe da se zauzima za srednju klasu i Europsku uniju s različitim stupnjevima integracije koja poštuje državni suverenitet.

"Francuska treba desnicu jer je predsjednik Macron pasivan pred kriminalolm... i nedovoljno čvrst protiv radikalnog islama" rekao je Wauquiez.

Smatra da se Europa mora zauzimati za svoje "vrijednosti i civilizaciju" i oštro se protivi suradnji s krajnje desnom Nacionalnom frontom.


Reci što misliš!