Politika

poruke jasne i glasne

Prosvjed Građanske inicijative: Nismo drugotne ni jednoj vladi ni sili!

Prosvjed Građanske inicijative: Nismo drugotne ni jednoj vladi ni sili!

Građanke i građani okupljeni u prosvjednom maršu održanom u Zadru, 8. ožujka 2017. pronijeli su transparente s porukama u kojima traže ravnopravnost žena i slobodu odlučivanja o vlastitom tijelu, krenuvši s platoa srušenog pogona Tekstilne industrije Zadar (TIZ) preko mosta i Narodnog trga do Foruma

U nastavku donosimo priopćenje Građanske inicijative.

Izazovi žena u patrijarhalnom sustavu ovisnosti – o poslu, novcu, banci, šefu, kući, partneru – zajednički su muškarcima i ženama. Iako žene daju veći danak za isti kišobran pod kojim se sakrivamo, manje smo plaćene  na poslu, ili neplaćene za rad u kući.  Pri tom, društvo od nas traži da stalno dokazujem da smo dovoljno dobre, žele nam uzeti osobni izbor, žele uvesti vojni rok umjesto da financiraju mir, zdravlje i razoružanje.

Uvjeravaju nas da nas osjećaj sigurnosti ovisi o drugima, o EU, o NATO-u, a za to vrijeme smo već trideset godina u tranziciji, u krizi. Nećemo se pokoriti vlasti koja želi upravljati privatnim životom žene, koja želi odlučivati o izboru roda ženinog partnera ili partnerice.

Nećemo se pokoriti vlasti koja si uzima za pravo štiti jednu vrstu obitelji nauštrb druge, nećemo se pokoriti sili koja, pozivajući se na vjerske osjećaje većine, želi odlučivati o seksualnosti žena i umanjiti kvalitetu reproduktivnog zdravlja žene. Mi, građanke Republike Hrvatske, nismo drugotne i ni jednoj vladi, vlasti, ni sili, ne dopuštamo da odlučuje o našem životu i našim tijelima!

Ministru Davoru Ivi Stieru i njegovom posebnom savjetniku za ljudska prava Ladislavu Ilčiću poručujemo – odstupite! 

U ime ljudskih prava koja očito ne razumijete, ženu svodite na njezine reproduktivne organe. Hrvatskom saboru, zastupnicama i zastupnicima poručujemo; nemate mandat za mizoginiju! Nemate mandat za ukidanje naših stečenih prava.

Nemate mandat propisati obvezna savjetovanja žena koje se odluče na pobačaj kako biste suverenitet nad našim maternicama za šaku glasova prodali patrijarhalnim klerikalnim elementima!  Hrvatskom saboru još poručujemo; nemate mandat ozakoniti strukturno nasilje nad ženama.

Nemate mandat  propisati da teret cijene pobačaja padne na ženu i tako diskriminirati sve potplaćene žene i sve nezaposlene žene. Umjesto toga, ratificirajte Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i, s njezinim odredbama u skladu, uvedite spolni i građanski odgoj; kako bi buduće generacije zaista razumjele što su ljudska i građanska prava i što zaista znači rodna ravnopravnost.  Kako u konvenciji i stoji: “rod” označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce.

U Ustavu Republike Hrvatske „rod“  nije prepoznata kategorija, kao termin koristi se „spol“. Ipak, ravnopravnost spolova najviša je vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Nije niti rodna ravnopravnost, niti ravnopravnost spolova dopustiti ginekolozima i ginekologinjama  pravo na priziv savjesti, a ženinu odluku osporavati u vjerskim savjetovalištima.

Nije rodna ravnopravnost, niti ravnopravnost spolova dopustiti da većinski vjerski stavovi oblikuju pravo pojedinke na odlučivanje o svojem tijelu.  Suverenitet žene nad svakim dijelom svojeg tijela - neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv.


Reci što misliš!