Politika

Plakati

Tko je i u kojem roku dužan ukloniti predizborne plakate?

Tko je i u kojem roku dužan ukloniti predizborne plakate?

Političarima je jeftinije platiti kaznu, nego platiti službu za skidanje plakata

Od izbora je prošlo mjesec i pol dana, a sa ovećih reklamnih panoa u Zadru i okolici i dalje nas gledaju nasmiješena lica političara koji su neki uspješno, a neki baš i ne, sudjelovali u izbornoj utrci. Razlog tomu je loše skrojen Zakon o političkim strankama koji im to "prešutno" omogućuje.

Jer, niti je točno definirano tko skida plakate, jesu li to stranke ili marketinške agencije koje su unajmili, niti je točno preciziran rok u kojem se to mora učiniti, a kao šećer na kraju, političarima je jeftinije platiti kaznu, nego platiti službu za skidanje plakata. Primjerice kazne se kreću između 700 i tisuću kuna po plakatu, dok je najam specijalizirane dizalice za čišćenje oglasnih ploča velikih dimenzija višestruko skuplji. Dragan Zelić iz GONG-a....

 

Uklanjanje bi u osnovi trebala biti zadaća samih stranaka, no one kao da su na to zaboravile, jer "gdje nema mača, nema ni pravde". Kako doznajemo od Mile Brkića iz zadarskog Ureda za komunalno redarstvo, zahtjev za skidanjem nekih dobro znanih lica sa začelja zgrade Narodnog lista na Muraju već je poslan na stranačke adrese, a rok koji su im dali da to učine, nazivaju "razumnim". Nakon proteka toga "što kraćeg roka", komunalci će plakate ukoniti sami, a račun uredno ispostaviti strankama.

 

Spomenut ćemo se ovdje svijetle odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je 3. prosinac 2007. odredio kao krajnji rok za uklanjanje predizbornih plakata s javnih površina. Nakon toga plakate je o trošku stranaka uklonila tvrtka koju je angažirao Grad Zagreb.

Grad Zadar takvu odluku nije donio za ovih izbora, a kako nam se bliže i predsjednički i lokalni, donošenje jedne takve uredbe nameće se kao nužda i kulturni imperativ grada. A uzevši u obzir i neurednu državnu legislativu, svakako bi ionako šupalj Zakon o financiranju izbornih kampanja trebalo nadopuniti kvalitetnim odredbama o skidanju izbornih plakata.


Reci što misliš!