Politika

Bliski Istok

Izrael: Za stanje u Rafahu odgovoran Egipat

Izrael: Za stanje u Rafahu odgovoran Egipat

'Egipćani savršeno dobro znaju koje su njihove obveze te će ih ispunjavati u skladu sa sporazumima', rekao je izraelski ministar obrane Ehud Barak

Izrael je prebacio na Egipat odgovornost za stanje na jugu pojasa Gaze nakon što su deseci tisuća Palestinaca probili pogranični zid i ušli u Egipat nastojeći spasiti se od nestašica koje su im nametnuli Izraelci višednevnom blokadom.

'Egipćani savršeno dobro znaju koje su njihove obveze te će ih ispunjavati u skladu sa sporazumima', rekao je izraelski ministar obrane Ehud Barak.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova kazao je kako nije zabrinut 'zbog onoga što izlazi iz Gaze, već više zbog onoga što u nju ulazi'. 'Hamas i druge terorističke skupine iskoristit će priliku da ubace teroriste i oružje i zato će se loše stanje pogoršati', rekao je glasnogovornik.

Egipatske sigurnosne snage u utorak su se sukobile sa stanovnicima Gaze, koji su frustrirani izraelskom blokadom i nestašicama namirnica, pokušavali ući u Egipat. U strahu od ponavljanja sukoba graničari su u jučer pasivno promatrali rušenje pograničnog zida, a kada su Palestinci konačno ušli u Egipat, predsjednik te zemlje Hosni Mubarak objavio je da su vlasti odobrile privremen, miroljubiv boravak Palestinaca iz Gaze.


Reci što misliš!