Politika

Summit

Uoči NATO summita u Bukureštu

Uoči NATO summita u Bukureštu

Summit, unatoč pozitivnim najavama, osobito za Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju - koje očekuju službenu pozivnicu za članstvo, ima i svoju drugu stranu

U Bukureštu je sve spremno za summit NATO-a koji počinje preksutra. Sa zanimanjem se očekuju vijesti koje stižu s američkim predsjednikom Georgeom Bushem. Prije dolaska na summit predsjednik Bush posjetit će Ukrajinu.

Summit, unatoč pozitivnim najavama, osobito za Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju - koje očekuju službenu pozivnicu za članstvo, ima i svoju drugu stranu. Naime, analitičari se boje kako će se Bush u Bukureštu susresti s otporom, i to onim iz Moskve, prema planovima širenja NATO-a, posebno kada je riječ o davanju statusa kandidata Ukrajini i Gruziji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovno je izrazio zabrinutost Moskve zbog nastojanja SAD-a da Gruziju i Ukrajinu uključe u NATO.

"Washington sve aktivnije ulazi u postsovjetski prostor: Ukrajina i Gruzija najočitiji su primjeri", rekao je ruski ministar vanjskih poslova i naglasio da se "besramno pokušava uključiti" Gruziju i Ukrajinu u NATO, "premda je velika većina ukrajinskoga stanovništva protiv toga", dok gruzijske separatističke republike Abhazija i Južna Osetija "o tome ne žele ni čuti".

U očekivanju početka summita, građane Bukurešta muče druge brige.

Naravno riječ je o prometnoj katastrofi. Bukurešt, ionako poznat po neopisivim prometnim gužvama, suočit će se s novim nerješivim problemima.

Hrvatski veleposlanik pri NATO-u Davor Božinović izjavio je u intervjuu za "Hrvatski vojnik", glasilo Ministarstva obrane, da je Hrvatska spremna za skori summit NATO-a u Bukureštu i da je spremna za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

Nije to samo naša ocjena, nego je to i ocjena saveznika na svim forumima na kojima sudjelujemo, a svi signali koje dobivamo idu u prilog toj ocjeni, istaknuo je veleposlanik.

Božinović kaže da je Hrvatska ispunila najveći dio, praktički sve, od onoga što je trebala ispuniti kako bi došla u položaj da bude kvalificirana kao sljedeća članica Saveza. Hrvatska će nakon dobivanja pozivnice ući u pristupne razgovore, a očekujemo da ćemo ih dovršiti do ljeta ove godine, istaknuo je veleposlanik u intervjuu.


Reci što misliš!