Politika

NATO

Proširenje NATO-a: Moskva optužuje Varšavu za zloporabu europske solidarnosti

Proširenje NATO-a: Moskva optužuje Varšavu za zloporabu europske solidarnosti

Na prošlotjednom summitu NATO-a u Bukureštu Poljska i Sjedinjene Države nisu uspjele Ukrajini i Gruziji odmah dodijeliti status službenih kandidatkinja

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov optužio je u četvrtak Poljsku da zlorabi europsku solidarnost, komentirajući kontroverznu izjavu poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog o NATO-ovu proširenju, pišu glasila.

"Riječ je o tome kako se u nekim europskim prijestolnicama na nov način shvaća pojam europske solidarnosti i želja da se ta solidarnost pretvori u čarobni štapić kojim će se upravljati današnjim svijetom", rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji odgovarajući na novinarsko pitanje da komentira izjave poljskog predsjednika.

U srijedu je agencija Reuters javila, nakon razgovora s poljskim predsjednikom, da će Poljska povući svoj veto na pregovore o ugovoru o gospodarskom partnerstvu EU-a i Rusije samo ako NATO pristane da Ukrajini i Gruziji dodijeli status kandidatkinja.

No na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s finskom predsjednicom Tarjom Halonen u Helsinkiju Lech Kaczynski je zanijekao pisanje britanske agencije.

Na prošlotjednom summitu NATO-a u Bukureštu Poljska i Sjedinjene Države nisu uspjele Ukrajini i Gruziji odmah dodijeliti status službenih kandidatkinja. Tome su se najviše bile usprotivile Njemačka i Francuska koje su i vodeće zemlje Europske unije.


Reci što misliš!