Politika

Sriječena prijevara?!

Mesić predložio da se ne unajmjluju kanaderi

Mesić predložio da se ne unajmjluju kanaderi

Kazao je da ugovora o unajmljivanju kanadera nije bilo već da je to bio samo prijedlog i dodao da je on samo rekao na Vijeću (za obranu) da to nije dobro nakon čega se od toga odustalo

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je danas novinarima na "Kavi s Predsjednikom" da je predložio da se ne kreće u unajmljivanje dva kanadera jer ga je zasmetalo da se za njih plati koliko stoji kupnja novog "air tractora".

Dakle i time možemo osigurati u ovoj i za naredne godine sigurnost u zaštiti od požara, rekao je Mesić, komentirajući navode u medijima po kojima je on spriječio "prijevaru tešku 40 milijuna kuna" vezanu uz unajmljivanje talijanskih kanadera. Pritom nije želio ulaziti u to tko je i s kim pregovarao o tome.

Kazao je da ugovora o unajmljivanju kanadera nije bilo već da je to bio samo prijedlog i dodao da je on samo rekao na Vijeću (za obranu) da to nije dobro nakon čega se od toga odustalo.

Komentirajući smjenu Darka Marinca s mjesta predsjednika Uprave Podravke Mesić je rekao da o tome nije ni s kim razgovarao.

Nemam nikog posebno koga favoriziram, a borim se za jednu činjenicu, a to je da promjenimo gospodarstvo, rekao je Mesić govoreći o tezi da se smjene Marinca i Mladena Vedriša u kuolarima povezuju sa sukobom njegovih gospodarstvenika s premijerom Ivom Sanaderom.

Naglasio je da je protiv uplitanja politike u izbor ustavnih sudaca i menadžera jer kad se tražilo tržišno gospodarstvo onda je rečeno da o menadžementu ne smije odlučivati vlast i politika nego vlasnik.

U pretvorbu društvenog vlasništva išlo se da bi dobili pravog vlasnika, kazao je Mesić, dodavši da vlasnik sigurno neće na mjesto menadžera staviti nesposobnog brata ili rođaka nego najsposobniju osobu koja će radnicima osigurati motivirajuće plaće, plaćanje poreza, profit i najbolju tehnologiju.

Naglasio je da se on bori za proizvodnju i izvoz, a koje će mjere biti to moraju znati oni koji su za to zaduženi. Kazavši kako se nađu "prijatelji" koji ga optužuju da je za devalvaciju kune, Mesić je rekao da on nikad nije bio za devalvaciju nego za mjere koje će omogućiti više radnih mjesta i proizvodnju za izvoz. To je ono što tražim jer imamo dvostruko veći uvoz od izvoza, rekao je Mesić.

"Oni koji se vjerojatno zalažu za takav koncept razvoja hrvatske privrede onda su proglašeni nekakvom mojom stranom i istomišljenicima. Mi se samo slažemo da se stanje mora promijeniti", rekao je Mesić.

Na pitanje hoće li ove godine doći na Sinjsku alku kazao je da ne zna, ali da je to uvijek moguće pošto su riješeni neki nesporazumi. Moguće je da odem, ovisi o vremenu, rekao je.

Kometirajući medijske navode da će haški optuženik general Ante Gotovina tražiti da ga na ljeto privremeno puste kući, Mesić je rekao da je on za ako se Haški sud o tome može dogovoriti s hrvatskom Vladom.


Reci što misliš!

 Izdvojeno