Politika

EU

Bugarskoj sankcije EU-a?

Bugarskoj sankcije EU-a?

Sofija bi mogla izgubiti stotine milijuna eura iz europskih fondova, već zamrznutih zbog istraga o korupciji

Europska komisija sve je bliže odluci da Bugarskoj oduzme dio novca iz europskih fondova zbog njezina neuspjeha u borbi protiv korupcije i organizirana kriminala, piše Reuters pozivajući se na europske izvore.

Sofija bi mogla izgubiti stotine milijuna eura iz europskih fondova, već zamrznutih zbog istraga o korupciji, i suočiti se sa strožim nadzorom gotovo 11 milijardi eura europskog novca, koliko bi trebala dobiti do 2013.

Komisija će u lipnju objaviti izvješće o reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije u Bugarskoj i Rumunjskoj, koje su u EU ušle u siječnju 2007.

Izvor na koji se poziva Reuters želio je ostati neimenovan zbog osjetljivosti istraga koje su još u tijeku, te zbog toga što Bruxelles još nije izradio izvješća.

Bugarska i Rumunjska podvrgnute su posebnom promatranju EU-a jer ne zadovoljavaju u potpunosti europske standarde na području pravosuđa, kriminala i upravljanja europskim fondovima. Bruxelles je najviše zabrinut zbog sprege bugarske političke "stare garde" iz komunističke ere, ruskih poslovnih interesa i organizirana kriminala, rekao je izvor.

Glasnogovornica bugarske misije pri EU-u Betina Joteva istaknula je da bugarski premijer Sergej Stanišev i njegova koalicija imaju snažnu političku volju riješiti taj problem i da Sofija usko surađuje s Komisijom.


Reci što misliš!