Politika

Europska unija

Turska otvorila dva poglavlja u pregovorima s EU-om

Turska otvorila dva poglavlja u pregovorima s EU-om
rtl arhiva

Turska, koja je pregovore započela u listopadu 2005. istodobno kada i Hrvatska ukupno je otvorila 8 poglavlja, a ni jedno nema zatvoreno

Turska je u utorak u Luxembourgu otvorila dva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om čime se broj dosad otvorenih poglavlja s tom zemljom popeo na osam.

Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini, Turska je otvorila pregovore u poglavljima Pravo trgovačkih društava i Pravo intelektualnog vlasništva.

Turska, koja je pregovore započela u listopadu 2005. istodobno kada i Hrvatska ukupno je otvorila 8 poglavlja, a ni jedno nema zatvoreno.

Turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan izjavio je na konferenciji za novinare da i od predstojećeg francuskog predsjedništva očekuje napredak u pristupnom procesu i otvaranje nekih poglavlja.

Francuska je najglasniji protivnik turskom članstvu u Europskoj uniji.

"Očekujemo da će francusko predsjedništvo biti korektno i transparentno i da ćemo napraviti napredak u pristupnom procesu", rekao je Babacan.

Europska unija je zamrznula otvaranje osam poglavlja u pregovorima s Turskom zbog toga što Ankara i dalje odbija odobravati pristajanje ciparskih brodova i zrakoplova u svojim lukama i na aerodromima.

Babacan je rekao da je pitanje odnosa s Ciprom "političke naravi", dok bi pregovori o pristupanju u EU trebali biti "tehničke naravi".

"Kada se uklone političke prepreke, moći ćemo brzo napredovati", rekao je šef turske diplomacije.


Reci što misliš!