Politika

Ima li šanse?

Umjesto sve bliže, Europska unija sve dalje i dalje

Umjesto sve bliže, Europska unija sve dalje i dalje

Pretpristupni pregovori između Hrvatske i Europske unije nastavljeni su bez obzira na sve, ali ukoliko se Lisabonski sporazum ne ratificira, nema nikakve šanse da se o pristupanju Hrvatske počne raspravljati prije 2010., ili 2011. godine

Nakon što je Irska odlučila da neće staviti potpis na Lisabonski ugovor, identičnu je odluku donijela i Poljska, a njemački predsjednik Horst Kohler također je najavio da Ugovor neće potpisati dok ga ne odobri Ustavni sud.

Iako su oba doma Bundestaga prihvatila Lisabonski ugovor, neki su ekstremni njemački političari ustvrdili kako on nije u skladu s njemačkim Ustavom. Ustavni sud odlučio je prihvatiti žalbu i uskoro bi se trebao izjasniti o Lisabonskom sporazumu kojeg Njemačka neće priznati ukoliko ne dobije zeleno svijetlo od suda.

Što to znači za Hrvatsku? Prije svega da je ulazak u Europsku uniju dalji od očekivanja. Prilikom preuzimanja predsjedavanja nad Unijom francuski je predsjednik Nicolas Sarkozy jasno i glasno poručio kako se on zalaže za proširenje, ali od njega neće biti ništa sve dok države članice ne ratificiraju Lisabonski ugovor. Sarkozy je tom prilikom kazao da će Unija onda poslovati u skladu sa sporazumom iz Nice, a taj sporazum predviđa samo 27 članica.

Pretpristupni pregovori između Hrvatske i Europske unije nastavljeni su bez obzira na sve, ali ukoliko se Lisabonski sporazum ne ratificira, nema nikakve šanse da se o pristupanju Hrvatske počne raspravljati prije 2010. ili, što je još vjerojatnije, 2011. godine.


Reci što misliš!