Politika

Obrazovanje

Sabor raspravlja o zakonu o odgoju i obrazovanju

Sabor raspravlja o zakonu o odgoju i obrazovanju

Ravnatelji će kao i dosad sklapati ugovore o radu, ali po novom uz suglasnost školskog odbora, dok će suglasnost na imenovanje ravnatelja, na prijedlog školskog odbora, davati ministar

Hrvatski sabor danas je sjednicu nastavio raspravom o konačnom prijedlogu zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kojim se, u skladu sa zakonodavstvom EU, prvi put osnovno i srednje školstvo smatra dijelom jedinstvena sustava odgoja i obrazovanja.

Predloženi zakon predviđa da će državnu maturu polagati učenici koji su srednju školu upisali u školskoj godini 2006./2007., a sadrži i mjere za zaštitu prava učenika, odnosno mjere kojima bi sve hrvatske škole postale slobodne od nasilja, donosi Javno.com.

Prijedlog omogućava da državnoj maturi, koja će 2009. biti obvezna za gimnazijalce, mogu sljedeće godine pristupiti i učenici strukovnih srednjih škola za koje će državna matura biti obvezna 2010.

Predviđa se osnivanje središnjeg registra državnih matura, uvođenje licenci za nastavnike, učitelje, stručne suradnike i ravnatelje, kao i sastav školskih odbora, u kojima će biti predstavnici nastavnika, roditelja i državne uprave te po tri samostalna člana, a koji će, osim roditelja, redom morati biti barem prvostupnici.

Uvode se licencije za rad učitelja, nastavnika i stručnih suradnika, a proširena je i mogućnost napredovanja nastavnika na pet razina.

Ravnatelji će kao i dosad sklapati ugovore o radu, ali po novom uz suglasnost školskog odbora, dok će suglasnost na imenovanje ravnatelja, na prijedlog školskog odbora, davati ministar. Za ravnatelje će se od 2012. moći birati samo osobe s viskom stručnom spremom.

Školski odbori će umjesto sedam imati devet članova, s tim da će radničko vijeće imenovati jednog, a osnivač osam: tri izravno, po dva na prijedlog državne uprave i učitelja i jednoga iz reda roditelja.

Mandat školskih ravnatelja trajao bi pet, umjesto dosadašnje četiri godine, a po prestanku obnašanja dužnosti ravnatelja, nastavniku će biti omogućen povratak na radno mjesto na kojemu je radio prije no što je izabran za ravnatelja.

Nacionalni kurikulum bi se trebao primjenjivati od početka nove školske 2008./2009. godine, i na na njemu će se temeljiti definicija obrazovnog ishoda po razinama i područjima.

O predloženom zakonu raspravljaju saborski klubovi.


Reci što misliš!