Politika

Rat u Gruziji

Poljska i baltičke zemlje kritične prema mirovnom planu za Gruziju

Poljska i baltičke zemlje kritične prema mirovnom planu za Gruziju

"Jedini način da se spriječe slične agresije i okupacija Gruzije jest učlaniti je u Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP)", stoji u izjavi

Predsjednici Poljske, Litve, Estonije i premijer Latvije kritizirali su plan o prekidu rusko-gruzijskog sukoba jer u njemu nema izjave kojom se brani pravo na teritorijalnu cjelovitost Gruzije, objavljeno je u zajedničkoj izjavi u srijedu u Varšavi.

Čelnici četiriju zemalja, danas članica Europske unije, te predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko, otputovali su u utorak u Tbilisi kako bi podržali Gruziju u sukobu s Rusijom koju optužuju da vodi "imperijalističku politiku".

"Mislimo da u dokumentu predstavljenom sinoć - u Moskvi i Tbilisiju - nedostaje glavni element, poštivanje teritorijalne cjelovitosti Gruzije", stoji u tekstu što su ga čelnici predstavili novinarima po povratku u Varšavu.

Također traže da se Gruziji dodijeli status kandidata za članstvo u NATO-u.

"Jedini način da se spriječe slične agresije i okupacija Gruzije jest učlaniti je u Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP)", stoji u izjavi.

Akcijskim planom zemlja aspirantica dobiva službeni status kandidata, ne i konačno jamstvo ulaska.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski rekao je da izjava o "teritorijalnoj cjelovitosti Gruzije" mora biti unesena u mirovni plan kojim je u utorak utanačen prekid neprijateljstava između Moskve i Tbilisija.

Taj plan, donesen uz posredovanje Francuske kao predsjedateljice EU-a, ne jamči teritorijalnu cjelovitost Gruzije, od koje su se, iako u svijetu nepriznate, otcijepile dvije njezine pokrajine, Južna Osetija i Abhazija, u čemu ih pak podupire Moskva.

Poljska je u prošlosti bila u zoni sovjetskog utjecaja, a tri baltičke države u sastavu bivšeg SSSR-a.

U Tbilisiju su bili Kaczynski i kolege iz Litve, Valdas Adamkus, Estonije, Toomas Hendrik Ilves i Ukrajine, Viktor Juščenko, te latvijski premijer Ivars Godmanis.


Reci što misliš!