Politika

Porezna politika

Njemačke vladajuće stranke odlučile smanjiti poreze

Njemačke vladajuće stranke odlučile smanjiti poreze

Uvrštenjem smanjenja poreza u gospodarske mjere završio je sukob sestrinskih stranaka CDU-a i CSU-a jer se vodstvo CDU-a tjednima žestoko opiralo zahtjevima vrha CSU-a

Stranke vladajuće Unije kršćanskih demokrata u Njemačkoj - Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CSU) - završile su spor zbog smanjenja poreza u sklopu paketa mjera za potporu krizom pogođenu gospodarstvu, priopćeno je u ponedjeljak u Berlinu, javlja HTV

"Drugom paketu mjera za pomoć gospodarskom rastu pripada i smanjenje poreza", rekao je glavni tajnik CDU-a Roland Pofalla nakon sastanka vrhovništva CDU-a i CSU-a u Uredu kancelarke Angele Merkel (CDU). Demokršćanska unija odlučila je gornju granicu prihoda na koje se ne plaća porez na prihod povisiti sa sadašnjih 7664 na 8000 eura. Kao daljnju mjeru rasterećenja građana radi poticanja unutarnje potrošnje Pofalla je naveo i mogućnost smanjenja stope doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Uvrštenjem smanjenja poreza u gospodarske mjere završio je sukob sestrinskih stranaka CDU-a i CSU-a jer se vodstvo CDU-a tjednima žestoko opiralo zahtjevima vrha CSU-a, posebice novog predsjednika bavarskih demokršćana Horsta Seehofera, da se smanje porezi.

Predstavnici Unije CDU/CSU-a iskazali su optimizam glede dogovora sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) i konačna oblika drugog paketa pomoći gospodarstvu koji bi trebao biti utvrđen do 12. siječnja. Predstavnci SPD-a izrazili su, međutim, uoči Vladinih konzultacija, koje bi trebale početi u ponedjeljak navečer, sumnju glede prihvaćanja smanjenja poreza kao jednog od glavnih čimbenika paketa. SPD umjesto smanjenja poreza traži smanjenje socijalnih davanja za, primjerice, zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Vlada Angele Merkel odlučila se potkraj prošle godine, nakon pritisaka iz gospodarskih krugova, na paket gospodarskih mjera koji bi trebao stajati oko 50 milijarda eura. Prvi paket mjera, donesen u studenom, predviđa pomoć od 400 milijarda eura novčarskom sustavu.

U međuvremenu predstavnici vodećih ekonomskih instituta vrlo nejednako procjenjuju opasnost od gospodarske krize. Dok Njemački institut za gospodarska istraživanja (DIW) u ponedjeljak predviđa da će kriza završiti već sredinom 2009., institut Ifo istodobno najavljuje "najtežu recesiju u poratnoj njemačkoj povijesti" koja će trajati i 2010.


Reci što misliš!