Politika

Kriza

Sanader o plinskoj krizi i energetskoj strategiji

Sanader o plinskoj krizi i energetskoj strategiji

Hrvatska ima dovoljno plina za oko tri tjedna i u ovom trenutku nije u opasnosti, ali je situacija ozbiljna, ponovio je premijer

Premijer Ivo Sanader ponovio je u petak da je zatražio od nadležnih institucija i tvrtki da ubrzaju aktivnosti vezano uz alternativne dobavne pravce i mogući interventni uvoz prirodnog plina, javlja HTV

"Ono što ja tražim od nadležnih institucija i tvrtki ...je da se ubrzaju sve aktivnosti vezane uz alternativne dobavne pravce kao i uz mogući interventni uvoz i na tome ćemo raditi, a ja ću osobno pratiti situaciju", rekao je Sanader na konferenciji za novinare nakon sastanka s Josephom Daulom, predsjednikom Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu.

Hrvatska ima dovoljno plina za oko tri tjedna i u ovom trenutku nije u opasnosti, ali je situacija ozbiljna, ponovio je premijer.

Također je istaknuo da Hrvatska nije odgovorna za plinsku krizu niti je odgovorna bilo koja europska zemlja. EU radi sve da se riješi rusko-ukrajinski spor oko plina.

"Očekujemo da će posredovanje Bruxellesa u rješavanju spora Rusije i Ukrajine dovesti do obnove isporuka plina Europi", rekao je Sanader.

Daul je izjavio da je plinska kriza posljedica nestabilnosti unutar Ukrajine i odnosa između Ukrajine i Rusije te da je važno pokušati riješiti taj problem što je brže moguće.

Treba ga riješiti u idućih osam dana kako bi se tlak u plinovodima dovoljno podigao da bi se opskrba plinom mogla ponovno uspostaviti, a nakon toga je potrebno uvesti zajedničku energetsku politiku EU-a, smatra Daul.

"To nas dovodi do zaključka da je problem u bilateralnim ugovorima koje su sklopile pojedine europske države s Rusijom, odnosno s (ruskim plinskim divom) Gazpromom, a da ne postoji jedan krovni energetski ugovor koji je na razini EU-a", rekao je Daul.

Govoreći o prijedlogu energetske strategije Hrvatske, Sanader je sve hrvatske stranke pozvao da sudjeluju u javnoj raspravi o tom dokumentu i daju svoje mišljenje o njoj prije nego što Vlada usvoji njezin konačni nacrt i uputi je u Sabor.

"I SDP i ostale stranke, bilo da su u vladajućoj koaliciji ili oporbi, pozvane su da daju svoje mišljenje. Ja još uvijek nisam čuo koje je mišljenje SDP-a. Jedino što sam čuo je da to ne valja, ali što oni nude to nismo čuli, a vjerojatno nećemo ni čuti", kazao je Sanader


Reci što misliš!