Politika

Žele Istru i Dalmaciju

Jakovčić: 'Slovencima ne damo ni pedalj hrvatskog teritorija'

Jakovčić: 'Slovencima ne damo ni pedalj hrvatskog teritorija'

Jakovčić apelira na hrvatsku Vladu da uloži dodatan napor i uvede Hrvatsku u Europsku uniju što prije kako Istra i njezin teritorij ne bi više bili predmet političke trgovine

Zastupnici Slovenske nacionalne stranke, čiji je predsjednik ultranacionalist Zmago Jelinčič, u pismu predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu predložili su primanje samo Istre i Dalmacije u Europsku uniju. Ovaj apsurdni prijedlog komentirao je istarski župan Ivan Jakovčić.

'Istra, najeuropskiji dio Hrvatske, sastavni je i neotuđiv dio hrvatskog teritorija. IDS želi jasno poručiti da Republika Hrvatska treba što prije ući u Europsku uniju, ali u sadašnjem, integralnom obliku. IDS se u svom političkom djelovanju zalaže za financijsku autonomiju i decentralizaciju, ali ne i za odcjepljenje od ostatka Hrvatske', kaže se u Jakovčićevu priopćenju. On dodaje da se granični sporovi trebaju rješavati za pregovaračkim stolom ili na sudu i u potpunosti odbacuje prijedlog ultradesničara Jelinčiča.

Jakovčić apelira na hrvatsku Vladu da uloži dodatan napor i uvede Hrvatsku u Europsku uniju što prije kako Istra i njezin teritorij ne bi više bili predmet političke trgovine i spekulacija slovenskih desničara, piše Večernji list. 'IDS-u su jasne granice Istre i ne damo Slovencima ni pedalj više od onoga što im pripada', kaže Jakovčić.


Reci što misliš!