Politika

Drugi krug

GONG: Do 10 sati zabilježen manji broj prijava građana o kršenju izborne šutnje

GONG: Do 10 sati zabilježen manji broj prijava građana o kršenju izborne šutnje

GONG je do 10 sati zaprimio manji broj poziva građana. Pozivi su se uglavnom odnosili na pitanje gdje se nalazi moje biračko mjesto, glasovanje bolesnih i nemoćnih osoba, prijave kršenja izborne šutnje te izborne nepravilnosti

GONG svoja opažanja o izbornom danu temelji na dojavama svojih promatrača o nepravilnostima, izvještajima mobilnih promatračkih ekipa te neanonimnim prijavama građana, stoji u priopćenju poslanom medijima.

Drugi krug lokalnih izbora promatra 200 promatrača GONG-a, od čega njih 80 u 40 mobilnih timova. Do 10.00 sati, mobilne ekipe posjetile su 119 biračkih mjesta.

Promatrači su dojavili manji broj kritičnih situacija, a bilježimo i manji broj prijava građana koji su uglavnom dojavili nekoliko kršenja izborne šutnje.

Sukladno navedenom, u mogućnosti smo izvijestiti sljedeće:

Potreban birački materijal zaprimili su gotovo svi birački odbori te uglavnom pravilno pripremili biračka mjesta za dolazak birača. Biračka mjesta otvorena su na vrijeme, uz manja kašnjenja na malom broju njih.

Za sada možemo reći da se početak izbornoga dana na većini biračkih mjesta odvija mirno i bez većih kršenja izbornog procesa. Suradnja GONG-a s biračkim odborima, izbornim povjerenstvima i DIP-om je korektna.

Promatrači su do 10.00 sati dojavili određen broj nepravilnosti:

- BM 15, Poljica, Vrgorac: prije otvaranja biračkog mjesta, nekoliko se glasačkih listića nalazilo u kutiji. Članovi biračkog odbora su rekli da su to njihovi listići jer da su upravo glasovali. Promatrač smatra kako je u pitanju više listića no što je zaokruženo osoba u izvatku iz popisa birača.

- BM Kistanje: Nije bila osigurana tajnost glasovanja na biralištu. Promatrači su upozorili birački odbor koji nije reagirao te je upozoren OIP. OIP je javio da je situacija riješena.

- BM 6, Dom kulture, Vojnić: unutar biračkog mjesta se nalazile su se slike povijesnih ličnosti s logom HDZ-a. Promatrači su upozorili birački odbor da uklone navedene slike, no članovi biračkog odbora su to odbili. U GIP-u su rekli da će provjeriti i ukloniti promidžbeni materijal s birališta.

- BM Dječji vrtić, Ploče: Na biračkom mjestu liste kandidata nisu izvješene na vidljivom mjestu.

- BM 13, Vukovar; BM 2, Lipik: Na biračkom mjestu se nalazilo raspelo koje je skinuto nakon primjedbi promatrača.

GONG je do 10 sati zaprimio manji broj poziva građana. Pozivi su se uglavnom odnosili na pitanje gdje se nalazi moje biračko mjesto, glasovanje bolesnih i nemoćnih osoba, prijave kršenja izborne šutnje te izborne nepravilnosti.

- BM 6, INA Naftaplin, Stari Kotari, Đurđevac: jedna osoba sjedi ispred biračkog mjesta s popisom birača te zapisuje tko dolazi na glasovanje. Članovi biračkog odbora izlaze van i također joj javljaju podatke. GIP je obaviješten o slučaju.

- BM 50, Odra (Sisak); BM Šibice, Zaprešić; BM Vijećnica, Klana; BM Srednja škola, Sisak: na glasačkim listićima je jedan redoslijed kandidata, a na izvješenim plakatima drugi.

- BM Meje, Split: sestra kandidata Keruma stoji na biračkom mjestu i slaže listiće. Upozoren je GIP.

- BM OŠ Trstenik, Split; BM OŠ Ivo Andrić, Zagreb: birači zaokružuju običnom olovkom.

- BM Odranski obrež, Zagreb: Nema ni predsjednika, ni zamjenika predsjednika biračkog odbora na biralištu. Samo SDP-ovi članovi odbora su prisutni. GIP je obaviješten, rekli su da će provjeriti.

- BM 150 i 151, Split: Na biralištu se nalazi velika slika Franje Tuđmana. Građanin kaže da je i u prvome krugu izbora upozoravao birački odbor na to.

Sljedeće priopćenje GONG-a, s ažuriranim podacima o tijeku izbornoga procesa do 14 sati, bit će objavljeno na web stranicama GONG-a i poslano medijima u 14:30.

GONG je jučer navečer objavio popis dojava o kršenjima izborne šutnje tijekom jučerašnjeg dana, a tijekom današnjeg dana također ćemo izvijestiti o zabilježenim slučajevima kršenja izborne šutnje.


Reci što misliš!