Politika

Upozorenje

Obama i Sarkozy upozoravaju Iran da ne proizvede nuklearno oružje

Obama i Sarkozy upozoravaju Iran da ne proizvede nuklearno oružje

I druge zemlje Bliskoga istoka tada bi poželjele nuklearno oružje, upozorio je Obama i dodao: "Ne možemo dopustiti utrku u nuklearnom naoružanju na Bliskome istoku"

Američki predsjednik Barack Obama i francuski Nicolas Sarkozy u subotu su u Ceanu su ponovno poručili Iranu da ne proizvede nuklearno oružje, javlja HTV

"Iransko posjedovanje nuklearnog oružja bilo bi istinski opasno... Za cijeli svijet", rekao je Obama nakon sastanka sa Sarkozyjem na sjeveru Francuske.

I druge zemlje Bliskoga istoka tada bi poželjele nuklearno oružje, upozorio je Obama i dodao: "Ne možemo dopustiti utrku u nuklearnom naoružanju na Bliskome istoku".

"Sjedinjene Države i Francuska isto misle u vezi s time", rekao je Sarkozy. "Ne želimo širenje nuklearnog naoružanja".

Američki je predsjednik naglasio kako su i posljednji potezi Sjeverne Koreje, uključujući testiranje nuklearnog naoružanja, "iznimno provokativne". "A mi nećemo nastaviti politiku nagrađivanja provokativne politike", naglasio je.

Dvojica su predsjednika uoči proslave 65. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiju razgovarala o široku nizu tema, od Afganistana do Bliskog istoka i odnosa s Rusijom.

"Sarkozy je rekao da "nikad u povijesti naših dviju zemalja nisu SAD i Francuska bile tako bliske u vezi s važnim pitanjima", pa i u vezi s pitanjem kako riješiti krizu na Bliskome istoku.

"Rekao sam Obami koliko se slažemo s njime u vezi s pitanjem Izraela i Palestine, dviju zemalja koje bi usporedo postojale", rekao je Sarkozy.

Obama je rekao da bi ostvarenje napretka u tom sukobu "značilo da su strane... U ozbiljnim pregovorima da postignu rješenje (koje podrazumijeva) dvije države". Dodao je: "Njihove su sudbine tijesno povezane".

Međutim, nisu se ipak složili u svemu. Odgovarajući na novinarski upit, Obama je rekao da bi Turska trebala biti primljena u EU, čemu se Sarkozy protivi.

"Turska je iznimno važan saveznik. Ohrabrio bih njezinu integraciju u Europu", rekao je američki predsjednik.

Sarkozy je kazao da se zalaže za stvaranje ekonomskog i sigurnosnog područja koje bi uključivalo Europu, Rusiju i Tursku. "Ali, molim vas, nemojte napuhavati tu jednu razliku u mišljenjima", dodao je brzo.

Obamu je u Caenu dočekalo nekoliko tisuća radosnih građana. Na njihovo uzvikivanje i mahanje zastavicama, Obama je odgovorio ulaskom u mnoštvo i rukovanjem.

Nakon zajedničkog ručka dvojica predsjednika otići će na groblje Colleville-sur-Mer kako bi nazočili obilježavanju 65. godišnjice "Dana D". Tamo će im se pridružiti britanski premijer Gordon Brown, britanski princ Charles, kanadski premijer Stephen Harper i 1,500 veterana Drugog svjetskog rata.


Reci što misliš!