Politika

Hrvatski sabor

Saborski klubovi poduprli izmjene Zakona o zaštiti na radu

Saborski klubovi poduprli izmjene Zakona o zaštiti na radu

Predloženo je da se u taj Zakon ugrade unaprijeđena europska rješenja te da ga se dopuni odredbama o obavješćivanju, savjetovanju i suodlučivanju radnika u zaštiti na radu

Saborski su klubovi pozdravili prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti na radu jer je riječ o dodatnom poboljšanju zakona. No upozorili su i da se radi tek o kozmetičkim promjenama te da je za bitnije pomake nužno osigurati veći broj inspektora i specijalista medicine rada, javlja HRT .

Naime, predloženo je da se u taj Zakon ugrade unaprijeđena europska rješenja te da ga se dopuni odredbama o obavješćivanju, savjetovanju i suodlučivanju radnika u zaštiti na radu.

Radnicima, koji rade u posebnim uvjetima, osigurat će se pravo na poseban zdravstveni pregled, a svi radnici ostvarivat će pravo na sistematski pregled jedanput u tri godine. Međutim, ta će se odredba primjenjivati tek od ulaska u EU, jer kako je rekla, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tamara Obradović Mazal za nju sada nema novca.

Ona je odbacila tvrdnje oporbe da je u HITROREZ-u ukinut pravilnik koji se tiče procjene opasnosti na radnom mjestu. Iako je jedinica za HITROREZ predložila ukidanje tog pravilnika, Vlada je tu preporuku odbila i on je još uvijek na snazi, naglasila je državna tajnica.

Također, svaki će poslodavac morati zaposliti osobu zaduženu za provedbu zaštite na radu, a radnicima se omogućuje da imaju svoga povjerenika zaštite na radu.

 


Reci što misliš!