Politika

EU

Novi krug pristupnih pregovora za mjesec dana

Novi krug pristupnih pregovora za mjesec dana

Ovo je treći put da češko predsjedništvo otkazuje Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom

Švedska je novi krug pristupnih pregovora s Hrvatskom najavila za mjesec dana. No do tada za otvaranje tehnički još neće biti spremno poglavlje Tržišnog natjecanja iako je dogovorena privatizacija brodogradilišta, prenosi HRT .

Švedsko predsjednišvo najavljuje da će do kraja godine sazvati barem četiri pristupne konferencije.

Izjavu švedskog ministra Carla Bildta da se neće baviti graničnim sporom, kažu diplomati, ne treba tumačiti kao njegovu nezainteresiranost za hrvatski slučaj. Važno je, kažu u Bruxellesu, što Šveđani prvi put otvoreno poručuju da će Slovenija trpjeti posljedice svojeg ponašanja.

Nakon sjednice Odbora stalnih predstavnika (COREPER), na kojoj se razmatralo stanje u vezi s hrvatskim pregovorima, češko predsjedništvo donijelo je odluku o otkazivanju te pristupne konferencije. Ta odluka bila je očekivana jer se zbog slovenske blokade ne može otvoriti ni zatvoriti ni jedno poglavlje.

Slovenija sada ukupno blokira 13 pregovaračkih poglavlja - 9 spremnih za otvaranje i 4 za zatvaranje, s uvijek istim obrazloženjem da Hrvatska u dokumentima koje dostavlja Europskoj uniji prejudicira međusobnu granicu.

Granični prijepor ostaje bilateralno pitanje koje samo Slovenija i Hrvatska mogu riješiti, ističe češko predsjedništvo koje dodaje da formalni izostanak napretka u pregovorima ne održava stvarni napredak koje je Hrvatska postigla na terenu.

Ovo je treći put da češko predsjedništvo otkazuje Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom. Prva pristupna konferencija bila je predviđena za 27. ožujka, no odgođena je na 24. travnja. Budući da ni do tada nije bilo napretka u rješavanju slovenske blokade, češko ju je predsjedništvo ponovno odgodilo za 26. lipnja.

 


Reci što misliš!