Politika

Ukida se protektorat

Dodik traži mogućnost odcjepljenja

Dodik traži mogućnost odcjepljenja

Nastavak sastanka bosanskohercegovačkih i zapadnih čelnika zakazan je za sljedeći ponedjeljak, a Dodik je najavio svoj izostanak sa sastanka "jer ide u Srbiju na sastanak s ruskim čelnicima", čime je dodatno stvorio nervozu pred nastavak pregovora

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik je zatražio pravo na referendum o odcjepljenju kao dio ustavnih promjena koje u Bosni i Hercegovini zahtijevaju EU i SAD.

Prema njegovim riječima, predložio je da se u ustav ugradi pravo entiteta na referendum o statusu. Dodikov zahtjev o pravu na odcjepljenje u sukobu je s ultimatumom iz Bruxellesa prema kojem se lideri moraju dogovoriti o reformi kojom bi pojednostavnili disfunkcionalan ustroj ukoliko se žele približiti pregovorima o pristupanju EU.

Na prošlotjednim pregovorima u Butmiru američki i europski vođe su započeli proces smirivanja situacije u BiH. Zapadni vođe su se upleli u stanje u BiH jer se činilo da bi vrlo lako moglo opet doći do sukoba, prenosi Guardian."Bosni i Hercegovini su nužne ustavne promjene", naglasio je Europski povjerenik za proširenje, Olli Rehn.

Ukida se protektorat

Na Dodikov zahtjev je reagirao europski diplomat u Sarajevu. "Dodik je dosad dobio sve što je poželio, a sad želi i pravo na odcjepljenje. To je ekstreman zahtjev".

Nastavak sastanka bosanskohercegovačkih i zapadnih čelnika zakazan je za sljedeći ponedjeljak, a Dodik je najavio svoj izostanak sa sastanka "jer ide u Srbiju na sastanak s ruskim čelnicima", čime je dodatno stvorio nervozu pred nastavak pregovora.

Europski čelnici su naglasili da 14-godišnji međunarodni protektorat u BiH nije stvorio sigurnu i stabilnu zemlju. Ipak, dodali su da će do kraja godine biti ukinut Ured visokog predstavnika kojeg sad predstavlja Valentin Inzko. "Zemlja mora stati na svoje noge. S protektoratom ne može ući u EU", naglasio je Rehn.


Reci što misliš!