Politika

Arbitraža

Danas na potezu Ljubljana

Danas na potezu Ljubljana

Pahor navodno i dalje stoji iza svoje izjave da neće potpisati arbitražni sporazum ako se pod hrvatsku jednostranu izjavu potpiše švedsko Predsjedništvo Europskom unijom

Nakon što je Hrvatski sabor prihvatio sporazum o arbitraži sa Slovenijom slovenski premijer Borut Pahor za danas je sazvao izvanrednu sjednicu Vlade, javlja HTV

Nakon toga kasno popodne opet će se sastati parlamentarni odbor za vanjsku politiku koji je Pahoru već dao mandat za potpisivanje sporazuma.

Za Sloveniju je sporna hrvatska jednostrana izjava, koja bi pratila dokument. Njome bi se, uz švedsko i američko svjedočenje, jamčilo da ništa u arbitražnom sporazumu ne može biti shvaćeno kao hrvatski pristanak na slovenski zahtjev za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem.

Pahor navodno i dalje stoji iza svoje izjave da neće potpisati arbitražni sporazum ako se pod hrvatsku jednostranu izjavu potpiše švedsko Predsjedništvo Europskom unijom.

Ostaje nejasno kad će sporazum u Stockholmu biti potpisan. Neslužbeno se doznaje da su jučer cijeli dan trajale konzultacije na relaciji Zagreb - Ljubljana - Stockholm. Navodno će se sporazum potpisati već u srijedu u Stockholmu.

Imam potporu parlamenta da potpišem sporazum o arbitraži. Na to sam spremna i sada čekam slovenskog premijera. Hoće li to biti u srijedu, ne znam, ali ja sam spremna. Izjavila je to jučer premijerka Jadranka Kosor nakon što je Sabor prihvatio sporazum o arbitraži.

Dodala je da će sporazum, nakon zajedničkog potpisivanja, najvjerojatnije za 15 dana doći pred parlament na ratifikaciju.


Reci što misliš!