Politika

Uoči predsjedničkih izbora

GONG o transparentnosti financiranja kampanja

GONG o transparentnosti financiranja kampanja

U svjetlu predstojećih predsjedničkih izbora, u GONG-u očekuju da će zakonodavac u najskorije vrijeme pristupiti poboljšanju postojećeg Zakona o financiranju političkih stranaka, kao i reguliranju financiranja izbornih kampanja

GONG i Transparency International Hrvatska održat će zajedničku konferenciju za novinare o transparentnosti financiranja predizbornih kampanja za predsjedničke izbore. GONG i TIH će na konferenciji predstaviti temeljne kriterije za pravednost i transparentnost predsjedničke predizborne kampanje, javlja HTV .

Vijeće GONG-a nedavno je priopćilo kako je nalazom državne revizije o poslovanju političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u 2008. ponovno utvrđen niz nepravilnosti i prekršaja koji, kao i prethodne godine, nameću pitanje potrebe pokretanja prekršajnih postupaka i utvrđivanja odgovornosti onih koji su propise prekršili. To bi, ističu u GONG-u, dovelo do daljnjeg povećanja transparentnosti i omogućilo razlikovanje manjih prijestupa od neodgovornog poslovanja.

Vijeće GONG-a ističe kako su Državni ured za reviziju i porezna uprava prema članku 25. Zakona o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata obvezni podnijeti zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka pred mjerodavnim sudovima ukoliko utvrde nepravilnosti. No oni takve postupke dosad nisu pokrenuli.

U svjetlu predstojećih predsjedničkih izbora, u GONG-u očekuju da će zakonodavac u najskorije vrijeme pristupiti poboljšanju postojećeg Zakona o financiranju političkih stranaka, kao i reguliranju financiranja izbornih kampanja.

 


Reci što misliš!