Politika

Spašavanje

EU: Neka se Grčka izvuče sama

EU: Neka se Grčka izvuče sama

Plan za financijsko spašavanje Grčke koji su osmislile vlade eurozone ne nalikuje klasičnom planu spašavanja

Ministri financija EU-a u utorak su poduprli planove koje su zemlje članice eurozone osmislile za financijsku pomoć prezaduženoj Grčkoj ako postane prva zemlja u 11-godišnjoj povijesti te monetarne unije koja bi tražila takvu pomoć, javlja HTV

Ministri financija eurozone usuglasili su "tehničke modalitete" kojima bi se omogućilo brzo davanje pomoći, no nisu iznijeli nikakve brojke i gotovo nikakve pojedinosti plana.

Ponovno su se okupili u utorak na sastanku s kolegama iz ostatka 27-članog EU-a, na kojem su Grčka, Španjolska i ostali ponovili da Grčkoj pomoć zasad ne treba. Povjerenik EU-a za gospodarstvo Olli Rehn ocijenio je realističnim grčki plan o kresanju proračunskog manjka za trećinu u ovoj godini, navodi Reuters.

Plan za financijsko spašavanje Grčke koji su osmislile vlade eurozone ne nalikuje klasičnom planu spašavanja. Poput termonuklearnog oružja; ni ono nije smišljeno da bi ga se doista upotrijebilo, piše bruxelleski dopisnik The Financial Timesa Tony Barber u brusselsblogu.

Cilj je da grčka vlada uz potporu smirenijih financijskih tržišta sama prebrodi dužničku krizu i nikad ne povuče pomoć od svojih 15 partnera iz eurozone.

Takav plan u svim elementima očituje duboku umiješanost Njemačke i drugih zagovornika stroge fiskalne discipline, zaključuje Barber u brusselsblogu.


Reci što misliš!