Politika

Primarno osiguranje stabilnosti

Milorad Dodik: Vrijeme je za razgovor o mirnom razdruživanju

Milorad Dodik: Vrijeme je za razgovor o mirnom razdruživanju

Dodik je rekao da za RS nisu prihvatljivi stavovi izvjestiteljice EU parlamenta za BiH Doris Pack: da treba ući u sveobuhvatne promjene u BiH, da treba mijenjati Predsjedništvo BiH i način njegovog rada te da treba izabrati jednog predsjednika, navodeći da je to s jasnim ciljem da se degradira prisustvo RS u Predsjedništvu

Milorad Dodik, predsjednik vlade RS izjavio je da se BiH održava samo zato što "stranci pokušavaju zadržati privid njenog funkcioniranja i da je vrijeme za razgovor o mirnom razdruživanju", piše Dnevni avaz.

"Mnogo je primjera koji ukazuju da BiH nije održiva zemlja i da treba pristupiti nekom drugom konceptu. U BiH se primarno mora osigurati mir i stabilnost, a u okviru toga možemo razgovarati i o mirnim razlazima, zašto je to nemoguća varijanta? Zašto mora postojati samo ona varijanta za koju neki stranci misle da je moguća", zapitao se Dodik u Banjaluci.

Dodik je kritizirao predstavnike međunarodne zajednice zbog brzog i efikasnog djelovanja na svaki potez iz RS za koji smatraju da ugrožava institucije BiH te da šute i ne reagiraju na opstrukcije Bošnjaka koji pored RAK-a ugrožavaju i funkcioniranje Uprave za indirektno oporezivanje.

"Ne pozivam ja strance da mi rješavaju probleme, a najvećim uspjehom ove politike smatram prekid te ambasadokracije u BiH, ali ukazujem da oni vidljivo ne reagiraju kada su zastoji na drugoj strani", dodao je Dodik.

"Krajnje je vrijeme da se Doris Pack skine s nas"

"Poštujemo Dejtonski sporazum, a razgovaramo o svemu, kao što razgovaramo o Butmiru i onom neprihvatljivom paketu ustavnih promjena. Mislimo da je isto tako vrijeme za razgovor o tome na koji način pokušati ovo mirno razdružiti", zaključio je Dodik.

Dodik je rekao da za RS nisu prihvatljivi stavovi izvjestiteljice EU parlamenta za BiH Doris Pack: da treba ući u sveobuhvatne promjene u BiH, da treba mijenjati Predsjedništvo BiH i način njegovog rada te da treba izabrati jednog predsjednika, navodeći da je to s jasnim ciljem da se degradira prisustvo RS u Predsjedništvu.

"Koliko ja znam ona nije zadužena za Balkan i da se bavi BiH i u tom pogledu. Hvala što nam je pravila probleme, a krajnje je vrijeme da se skine s nas'', rekao je Dodik.

U izvještaju Packove navodi se da bi EU parlament trebalo izraziti duboku zabrinutost zbog nestabilne političke klime i nedostatka zajedničke vizije dva entiteta u BiH. U izvještaju se osuđuje upotreba zapaljive retorike koja "potkopava proces međuetničkog pomirenja i funkcioniranje državnih struktura" i izražava nezadovoljstvo ograničenim napretkom BiH kao potencijalnog kandidata za članstvo u EU.


Reci što misliš!