Politika

Štednja

Milinović na sjednici GSV-a najavio uštede u zdravstvu

Milinović na sjednici GSV-a najavio uštede u zdravstvu

U Zagrebu će se 16 bolnica spojiti u šest

Ministar zdravstva Darko Milinović u ponedjeljak je predstavio program reformi zdravstvenog sustava. Glavne su novosti u zdravstvu ujedinjavanje bolničkih sustava te uvođenje cenzusa u sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja, javlja HTV

U Zagrebu će se 16 bolnica spojiti u šest. Milinović je rekao da će tako uštedjeti 318 milijuna kuna jer će se smanjiti troškovi uprava. Racionalizacijom ostalih troškova planira se uštedjeti 100 milijuna kuna na godinu. Spajanjem bolnica ukinulo bi se poklapanje specijalističkih djelatnosti i hitne službe.

U sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja uvest će se prihodovni cenzus. Nakon izmjena zakona država će dopunsko osiguranje plaćati za 880.000, a ne kao sada za 1,250.000 osoba. Prihodovni cenzus neće vrijediti samo za stopostotne invalide, redovite studente i učenike te darivatelje krvi i organa. Dio osiguranika iz skupine nezaposlenih, poljoprivrednika, osoba s invaliditetom i hrvatskih ratnih vojnih invalida policu dopunskog zdravstvenog osiguranja morat će plaćati sami.


Reci što misliš!