Politika

Referendum

Turska: Građani na referendumu podržali konzervativnu islamsku vladu

Turska: Građani na referendumu podržali konzervativnu islamsku vladu
rtl arhiva

U vrijeme održavanja referenduma na jugoistoku Anatolije gdje većinu stanovnika čine Kurdi izbili su neredi kada su policajci pokušali spriječiti građane da glasaju

Turci su na referendumu u nedjelju poduprli konzervativnu islamsku vladu. Time su se opredijelili za ustavne promjene koje ograničavaju ovlasti pravosudne hijerarhije i vojske.

Naime, Stranka pravde i razvoja premijera Recepa Tayyipa Erdogana u svibnju je dala na glasovanje u parlament paket promjena ustava koji tada nije dobio potrebnu većinu glasova te je Vlada morala organizirati referendum. Od 98 posto prebrojanih glasova, 58 ih je glasovalo za ustavne promjene. Odaziv na referendum je bio 78 posto.

U vrijeme održavanja referenduma na jugoistoku Anatolije gdje većinu stanovnika čine Kurdi izbili su neredi kada su policajci pokušali spriječiti građane da glasaju. Policija je uhitila 90 ljudi.

Reforme uključuju zaštitu prava žena, djece, invalida, uspostavljanje institucije neovisnog ombudsmana, omogućavanje članstva u više od jednog sindikata, ublažavanje sadašnjih ograničenja radničkih štrajkova te davanje državnim službenicima prava na kolektivno pregovaranje


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.