Politika

SDP-ov skup

Antičević-Marinović: Žene su snaga lokalne samouprave

Antičević-Marinović: Žene su snaga lokalne samouprave

Izbori za vijeća mjesnih odbora jedan su korak prema poboljšanju, čulo se jučer na Izvještajno-tematskoj skupštini Foruma žena SDP-a Grada Zadra

Žene su veliki potencijal lokalnih zajednica. One prepoznaju probleme mikrosredine, te na kraju i same države. Nisu dovoljno aktivne u politici, teško mire nastojanja obiteljskog i profesionalnog života. Rodne razlike u doba krize nestaju - a poslodavci se najbrže rješavaju žena.

Za mnoge se stvari žene još uvijek bore: na lokalnoj razini to su dječji vrtići, domovi za stare i nemoćne, autobusne linije i sl. Izbori za vijeća mjesnih odbora jedan su korak prema poboljšanju, čulo se jučer na Izvještajno-tematskoj skupini u prostorijama SDP-a Grada Zadra, a okupljenima se obratila i saborska zastupnica, predsjednica zadarskog SDP-a, Ingrid Antičević Marinović.

'Danas 63 posto mladih u Lici i Dalmaciji želi promjene. Jedan mali korak prema promjenama biti će odlazak na birališna mjesta. Ova vlast čini sve da ostane na položaju, rade za sebe, a ne za građane', smatra Antičević Marinović.

Spomenula je i hrabre radnice Kamenskog koje su danima štrajkale i borile se za svoju plaću, a poznato je kako tisuće Hrvata radi mjesecima i za to ne dobiva teško zarađeni novac. Oporba je HDZ-u predlagala da se neisplata plaće tretira kao kazneno djelo, no bila je odbijena izgovorom kako bi to potaknulo pravnu nesigurnost. Zbog toga, ističe Antičević Marinović, vladajućima koji misle samo na sebe treba pokazati otpor.

'Gradski proračun nije krojen prema mjeri žene, prema mjeri obitelji. Želimo zdravstvene ustanove, vrtiće, domove, cjelodnevne boravke, bolju infrastrukturu, osvijetljene ulice, a tko je jača snaga lokalne samouprave od žena? One nude praktična rješenja', kazala je Antičević Marinović.

Tek deset do petnaest posto žena sudjeluje u političkom životu Grada i Županije, istaknula je Nevena Petani, predsjednica Koordinacija za ravnopravnost spolova Zadarske županije i vijećnica u Županijskoj skupštini, a tom brojkom slijedimo primjer države. 

Ingrid Antičević- Marinović naglašava kako je problem siromaštva u Hrvatskoj potpuno feminiziran, a vlast ne zanimaju bolna pitanja radničkih prava. Mjesni odbori možda djeluju beznačajno da bi riješila velike probleme, no upravo oni mogu predstavljati grupu za pritisak, glas koji će se čuti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.