Politika

Vlada RH

Ocjena HDZ-a: trica za Jadranku Kosor

Ocjena HDZ-a: trica za Jadranku Kosor

SDP na 31 posto, HDZ na 21,9 posto

Ni nakon mjesec dana od rekonstrukcije, Vlada Jadranke Kosor ni HDZ nisu osobito profitirali od predizbornog umivanja i promjene nekih manje omiljenih ministara, štoviše redovno mjesečno istraživanje Cro-Demoskopa na 1.300 ispitanika pokazuje da potpora politici Vlade RH na najnižoj razini od 2004. godine kada je i počelo ovo redovno ispitivanje!

 

Vlada RH je za svoj rad je u ovom mjesečnom istraživanju zabilježila najslabiji rezultat od samog početka mjerenja. Tako je ovomjesečnih 2,15 i za 0,3 boda slabija ocjena od prosinačke, koja je bila do tada rekordno niska. Najbolju ocjenu Vlada bilježi među biračima HDZ-a, ali i tada mršavih 3,16 dok birači najvažnijeg koalicijskog partnera, HSS-a Vladi daju relativno slabu ocjenu i to svega 2,31 što je najslabija ocjena Vladi od birača HSS-a u cijelom zajedničkom mandatu.

Prema istraživanju najviše šansi za novog premijera ima Zoran Milanović iz SDP-a koji je sa 43 posto potpore prošlog mjeseca skočio na 44 posto što znači da mu afera sushi i nije pretjerano naštetila. Kosor je pala sa 31,4 posto iz prošlog mjeseca na 30,2 posto Hrvata koji je vide kao buduću premijerku.

Kao najpopularniji političar Ivo Josipović i dalje bilježi rast vlastite popularnosti kojeg danas 46,4 posto Hrvata vidi kao najpozitivnijeg političara. Na drugom mjestu i dalje je guverner HNB-a Željko Rohatinski sa 14,7 posto, dok je Milanović treći sa 6,1 posto. Iza Kosor koju 5,7 posto Hrvata vidi kao pozitivnu političarku smjestio se Dragutin Lesar kojeg kao pozitivca vidi 2,8 posto Hrvata.

U stranačkim preferencijama SDP i HDZ su i dalje na vrhu ljestvice političkih stranaka s izraženom prednošću SDP-a. Još samo dvije stranke prelaze izborni prag na nacionalnoj razini (HNS i HSS), dok dvije 'neblokovske'' stranke, HSP i HSLS ovaj mjesec bilježe nešto slabiji rezultat od prošlomjesečnog. Tako SDP ima 31 posto podrške, za HDZ bi glasalo 21,9 posto, dok HNS ima 5,6 posto, a HSS 5 posto. No, neodlučnih i onih koji za sada ne bi glasali za nikoga i dalje je vrlo visoka i kreće se oko pedeset posto.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.