Politika

Sve karte na stol

"Podučavanje" građana o Europskoj uniji koštat će 15 milijuna kuna

Nakon što se reforme provedu i pregovori s EU se privedu kraju, idući važni korak je uvjeravanje građana da u Uniji leži budućnost Hrvatske

Novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa bio je okosnica Vladine sjednice koja je sazvana samo i isključivo zbog rasprave o završetku hrvatskih pregovora s Europskom unijom. Jadranka Kosor uvjerena je da će pregovori biti finalizirani do lipnja ove godine, odnosno do završetka mađarskog predsjedavanja Unijom. Potporu tom cilju izrazio je i mađarski premijer Viktor Orban koji je danas bio u Zagrebu.

Međutim, da bi se optimistične najave o završetku pregovora do ljeta ostvarile, potrebno je još uskladiti brojne propise s europskim zakonodavstvom. Najproblematičnije je i dalje Poglavlje 23 o pravosuđu. I sam je Orban upozorio Vladu da je čeka još dosta posla: "Ožujak mora biti mjesec velikih uspjeha kako bi u travnju dobili datum za završetak pregovora".

Zakon o sprečavanju sukoba interesa, tvrdi Kosor, jedan je od ključnih za uređivanje pravne države u Hrvatskoj. Ovaj bi zakon, uvjerena je premijerka, trebao biti vrlo koristan alat u borbi protiv korupcije. "Odlučili smo se na zakon koji daje čvrste okvire i zbog kojeg će se stvari mijenjati. Iako postoje snažna protivljenja, mi smo se odlučili na ovaj zakon koji jamči veći transparentnost i odgovornost dužnosnika", tvrdi Kosor.

"Oni koji se žele baviti ovim poslom, morat će sve staviti na stol. Od dužnosnika se očekuje da će dati uvid ne samo u svoju imovinu već i u račune u bankama i općenito kompletnu imovinu. Ukoliko se utvrdi da je bilo koji ministar nešto zatajio, na njemu je da podnese ostavku", rekla je Kosor. Zakon se, istaknula je premijerka, ne odnosi samo na političare, državne dužnosnike, već i na tvrtke u državnom vlasništvu kao i šefove uprava svih firmi u kojima je država većinski vlasnik.

Kosor se nada da će zakon već sutra biti na dnevnom redu Sabora. Ukoliko glasanje prođe bez poteškoća (a vjerojatno hoće), o svemu bi već za nekoliko dana mogli biti informirani u Bruxellesu. Znatan otpor novom zakonu došao je iz redova oporbenih političara. Oni smatraju da se prevelika ovlast daje članovima Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, koji neće dolaziti iz redova političara, ali će ih birati Sabor natpolovičnom većinom, što vladajućima opet omogućuje da izaberu podobne ljude.

Iz Kosoričine vlade, međutim, stiže poruka kako će novi zakon u potpunosti isključiti mogućnost da privatni interes dužnosnika postane važniji od interesa građana. Kazao je to ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je posebno naglasio da će Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa biti depolitizirano, a predsjednik Povjerenstva bit će diplomirani pravnik s iskustvom. Povjerenstvo će, u slučaju nepravilnosti, od dužnosnika moći zatražiti i ostavku, za razliku od tijela koje je do sada obavljalo tu funkciju, a koje nije na raspolaganju imalo gotovo nikakve načine sankcioniranja političara kojima se utvrdi sukob interesa.

Nakon što se reforme provedu i pregovori s EU se privedu kraju, idući važni korak je uvjeravanje građana da u Uniji leži budućnost Hrvatske. Gordan Jandroković uvjeren je da će Hrvatska ove godine potpisati ugovor o pristupanju. Međutim, nakon toga tek treba provesti referendum na kojem će se Hrvati izjasniti žele li ući u EU. Vlada je stoga najavila informiranje građana o pogodnostima koje donosi članstvo u Uniji. "Građane najviše zanima kako će pristupanje EU utjecati na njihov svakodnevni život", rekao je Jandroković. Vlada će zbog toga u kampanju informiranja javnosti o EU potrošiti 15 milijuna kuna.

Na sjednici Vlade bio je i glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak, koji je naglasio da je izuzetno bitno što skorije pokrenuti informacijsku kampanju. Direktna komunikacija s građanima u kojoj će biti realno izložene prednosti EU zbog kojih Hrvatska već godinama pokušava postati članica izuzetno je bitna, kaže Drobnjak. "Važno je da poruka bude jasna, a još važnije da informacija bude točna. U zadnje vrijeme izloženi smo informacijama koje nisu točne, poput one da će naše teritorijalno more biti otvoreno za zemlje članice EU. Naše more ostat će naše more", tvrdi glavni pregovarač


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.