Politika

Vlada štiti kapital

SDP novim zakonom uz radnike

SDP novim zakonom uz radnike

SDP je u saborsku proceduru ponovno uputio prijedlog zakona o radnim i socijalnim sudovima, kojim žele zaštititi prava radnika te državi zajamčiti uplatu poreza i doprinosa na plaće.

Potpredsjednice SDP-ovog saborskog kluba Ingrid Antičević Marinović i Milanka Opačić na konferenciji za novinare kazale su kako, u trenutku obespravljenosti radnika i njihova rada, predloženim zakonom žele zaštititi radnike, barem u normativnom dijelu.

Nacionalni je interes zaštititi radnika i njegov rad, a Vlada štiti samo kapital, ne i radnike, izjavila je Antičević Marinović, javlja HTV .

Milanka Opačić naglasila je da brojne članice EU već imaju takve sudove kao učinkovit mehanizam zaštite prava radnika, ali i interesa države da joj se uplaćuju porezi i doprinosi na plaće.

U prilog nužnosti donošenja zakona iznijela je podatke po kojima je lani u studenom 70.000 radnika radilo bez plaće i uplaćenih doprinosa, da se neuplaćeni porezi i doprinosi na plaće kreću oko 13,5 milijardi kuna, te da će, prema predviđanjima, do kraja ove godine bez plaće raditi 100.000 radnika.

Novi sudovi, istaknula je Opačić, doveli bi i do rasterećenja sudova, koji su u 2008. imali 200.000 neriješenih radnih sporova, pa svaki peti radnik čeka na osvarivanje svojih prava.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.