Politika

Očuvanje hrvatske zajednice

Uvodi se status "Hrvata bez hrvatskog državljanstva"

Uvodi se status

Jedan od ciljeva strategije je i stvaranje uvjeta za održivi povratak, otkrio je Jandroković na današnjoj sjednici Vlade

Prihvaćena Vladina strategija o odnosima "Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske", definira tri skupine Hrvata izvan države i to: Hrvate u BiH, zatim pripadnike hrvatskih manjina u europskim zemljama pod nazivom hrvatske manjine te Hrvate iseljene u prekooceanskim i europskim zemljama kao iseljeništvo odnosno dijaspora.

Kako je objasnio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković a za svaku je skupinu predviđen poseban plan djelovanja i aktivnosti. Cilj strategije je jačanje hrvatskih zajednica u njihovim zemljama kao i jačanje veza prema Hrvatskoj uređenjem međusobnih i partnerskih odnosa.

Jedan od ciljeva strategije je i stvaranje uvjeta za održivi povratak, otkrio je Jandroković na današnjoj sjednici Vlade.

Strategije između ostalog podrazumijeva i ubrzani primitak u hrvatsko državljanstvo kao i uvođenjem statusa "Hrvata bez hrvatskog državljanstva". Cilj ovakvih mjera je očuvanje hrvatske zajednice, posebno one u zemljama gdje nije dozvoljeno dvojno državljanstvo, rečeno je na Vladi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.