Politika

Poništenje srpskih optužnica

Srbija ogorčena premijerkinim zakonom

Srbija ogorčena premijerkinim zakonom

Donošenje zakona kojeg je Jadranka Kosor danas poslala u saborsku proceduru najavljeno je nakon što je iz Srbije stigla optužnica

"Hrvatska ni do sada nije postupala po našim tjeralicama. To nije ništa novo", kaže Slobodan Homen, državni tajnik u srpskom Ministarstvu pravosuđa. Homen je na konferenciji za novinare komentirao prijedlog zakona koji je Vlada danas poslala u saborsku proceduru, a koji bi učinio ništavnim srpske optužnice protiv hrvatskih branitelja.

Homen se nada kako zakon, za koji su glasali svi članovi Vlade osim potpredsjednika Slobodana Uzelca, u Saboru neće proći.

"Moguće je da se radi o predizbornom potezu", kazao je Homen, te istaknuo kako podizanje optužnice protiv nekoga ne znači automatski i da je taj netko kriv za ratne zločine.

"U Hrvatskoj mora vrijediti podjela vlasti kakva postoji u Srbiji i svim demokratskim zemljama. Niti jedan zakon ne smije bilo koga štititi od kaznene odgovornosti", kazao je Homen, te najavio da će Srbija nastaviti postupanje po svim optužnicama za koje ima dovoljno dokaza.

"Ratni zločin je kazneno djelo koje ne zastarijeva. Očekujem da će druge države postupati u skladu s raspisanim tjeralicama", poručio je Homen.

Podsjećamo, donošenje zakona kojeg je Jadranka Kosor danas poslala u saborsku proceduru najavljeno je nakon što je iz Srbije stigla optužnica protiv Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša, Ivana Vekića i Tomislava Merčepa. Kosor je rekla da se na takav potez odlučila jer se, kako kaže, niti jedna država nema pravo miješati u hrvatsko pravosuđe.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.