Politika

Jesu li žene postale roblje 21. stoljeća?

Zašto se Hrvatska odrekla preko 50 posto snažnog ženskog potencijala?

Zašto se Hrvatska odrekla preko 50 posto snažnog ženskog potencijala?

Čitava politika Kukuriku koalicije temelji se upravo na ravnopravnosti, partnerskom odnosu i ekonomskom osnaživanju

Na današnjoj konferenciji za medije na temu „Položaj žene u obitelji i društvu", govorile su predsjednica zadarskog Foruma žena Tatijana Petrić i saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović.

Ingrid Antičević Marinović je u svome izlaganju naglasila kako program Kukuriku koalicije, u pogledu ostvarivanja rodno osviještenih politika, prije svega ima za cilj ukloniti siromaštvo, nezaposlenost i socijalnu isključenost žena. "Postoji mnogo političkih pravila koja ženama osiguravaju ravnopravnost: Ustav, razni zakoni, međunarodne konvencije, deklaracije,... Međutim sva ta politička prava, ukoliko žena u današnje vrijeme nema ekonomsku neovisnost, ostaju „mrtvo slovo na papiru."

U današnjem je društvu veliki politički problem nasilje nad ženama koje također proističe iz ekonomskog nasilja nad ženama. „Naš cilj i naša politika nisu lažna dilema koja se ženama još uvijek nameće od strane vladajućih a glasi „ili posao, ili obitelj - žene mogu birati" To je licemjerno i nepravedno prema ženama. Naša politika je partnerski odnos u kojem su zaposlena oba roditelja, i u kojem se oba roditelja, partnera brinu o obitelji i podizanju djece", kaže Antičević Marinović.
Jeste li znali da od ukupnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj, čak 54 posto njih čine žene?

Ingrid Antičević Marinović naglašava kako su pripremili čitav niz zakona koji će upravo kroz zakonodavstvo omogućiti ravnopravnu ulogu muškarca i žene u obitelji. „Hrvatska nije prepoznala ženski um, žensku snagu i ukupne ženske potencijale. Kakvo je to društvo koje se unaprijed odriče preko 50 posto svog snažnog potencijala?!"
Hrvatska je preko HZZ-a, kroz IPA program, povukla sredstva u iznosu od oko 20 milijuna eura. Taj je iznos „navodno"potrošen za žensko poduzetništvo. A na koji način? Na sljedeći način - da se žene nauče kako pisati svoj životopis. „Zar to nije ponižavajuće za žene? Ta sredstva su se trebala iskoristiti za poticanje ženskog poduzetništva", tvrdi Antičević Marinović.

Kako će Plan 21 suzbiti ekonomsko nasije nad ženama?

Među mnoštvom promjena i provedbi, Kukuriku koalicija će u svome planu provesti demokratizaciju javnih proračunskih sredstava, kako na državnoj razini tako i na razini jedinca lokalne samouprave; zatim, osnovat će se fond za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena s ciljem izrade financiranja i provođenja programa koji promiču rodnu ravnopravnost i socijalni razvoj; promicat će se politike pune zaposlenosti žena s naglaskom na zapošljavanje najugroženijih skupina (mlade žene i žene starije od 45 godina); Stvarat će se poticajna okruženja za poduzetnice i obrtnice, osiguravati više sredstava a za projekte poduzetništva i samozapošljavanje žena; ženama će se omogućiti stalna i besplatna izobrazbu pomoću EU fondova; uvest će se obvezni roditeljski dopust za očeve i partnere (...)

Čitava politika Kukuriku koalicije temelji se upravo na ravnopravnosti, partnerskom odnosu i ekonomskom osnaživanju, izjavile su zastupnice. „To je dobro za žene, za obitelj, za Hrvatsku. Rad žena je potplaćen, žene su postale roblje 21. stoljeća gdje moraju, bez obzira na svoje obrazovanje, biti zadovoljne ukoliko uopće rade (posebno u Zadru i Zadarskoj županiji). Tome se mora promijeniti."

Na kraju su spomenule i kako puno očekuju od Zakona o radnim i socijalnim sudovima koji će uvelike pomoći ženama. Tvrde kako, nakon što Zakon stupi na snagu, neće više biti neisplaćivanje radnika i radnica jer će presude morati stizati najdalje u roku od 2 mjeseca, ili će to značiti da pravosudni dužnosnik čini tešku povredu dužnosti. Zastupnice to smatraju odličnom prevencijom da se takvo i slična ekonomska nasilja uopće ne događaju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.