Politika

Tribina u GKZD

Kako motivirati građane na učešće u politici?

Kako motivirati građane na učešće u politici?

Kako ponuditi alternative i kako motivirati građane za učešće u politici?

U Gradskoj knjižnici Zadar održana je javna tribina pod nazivom ''Građanin kao središnja figura demokracije'', u organizaciji HNS-ovog građanskog foruma.

Sudionici tribine bili su dr. Vesna Pusić, dr. Ivica Maštruko, dr. Igor Baković, prof. filozofije i povijesti i dipl. ing. elektrotehnike, te Vesna Sabolić, dipl. sociolog.

Programski okvir Građanskog foruma HNS-a temelji se na talentu, tehnologiji i toleranciji, trima faktorima koji profiliraju ovu stranku. Cilj je Foruma okupiti i animirati građane koji se ne žele politički angažirati, ali žele kreativno sudjelovati u javnom i kulturnom životu svoga grada.

Predsjednik Građanskog foruma HNS u Splitu, dr. Baković, pojasnio je kako forum predstavlja platformu kojom HNS nudi građanima mogućnost provedbe aktivnosti, kako bi takvom sinergijom pridonijeli društvu. Kakva je situacija u Splitu, Baković nije niti želio komentirati, podsjećajući na frustracije koje izaziva Željko Kerum i njegovi potezi.

Dr. Ivica Maštruko govorio je o Zadru kao gradu koji u posljednjem desetljeću bilježi političku, socijalnu i kulturnu transformaciju, ali evidentno je nezadovoljstvo građana. ''Postavlja se pitanje - kako ponuditi alternative i kako motivirati građane za učešće u politici? Zadar kao da ne sluša svoje građane, a Zadrani kao da još tragaju za svojim identitetom!'' kazao je Maštruko.

''Svatko od nas građanski je forum. Ja sam građanski forum i vi ste građanski forum!'' kazala je Pusić. Osobito je naglasila važnost nevladinih udruga kao nositelja kreativnosti i otvorenosti novome. ''Ima nas malo. U jednoj maloj zemlji nemamo taj luksuz prepustiti da nam zemlju urede Oni i da Oni razmišljaju umjesto nas'', zaključila je Pusić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.