Politika

Mljekarski prosvjedi i pregovori oko cijene mlijeka

Sabor o mljekarima i policiji: Kosor hitno traži premijera

Sabor o mljekarima i policiji: Kosor hitno traži premijera

Ne može se problem rješavati upotrebom sile. Ministar poljoprivrede mora sjesti i tražiti rješenje. Nemojte biti samo druga već i drugačija vlast - istaknuo je Dinko Burić

Šefica oporbe Jadranka Kosor samo dva mjeseca nakon konstituiranja novog saziva Sabora, zatražila je jutros da se zastupnicima obrati premijer Zoran Milanović zbog mljekarskih prosvjeda, piše slobodnadalmacija.hr

I prije nego je predsjednik Sabora Boris Šprem jutros otvorio sjednicu Sabora, predsjednica HDZ-a zatražila je stanku od 10 minuta zbog tridesetak mljekara prosvjednika uhićenih sinoć u Zagrebu na Slavonskoj aveniji noćas oko 3 sata. Ustvrdila je kako su bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, nju i još neke članove Kluba zastupnika HDZ-a zvali uznemireni seljaci koji su se odlučili prosvjedovati, a noćas su uhićeni i odvedeni u policijske postaje.

- Među prosvjednicima i mljekarima zavladao je strah o kojem teško govore - ustvrdila je Kosor na što se s lijeve strane sabornice čuo smijeh. - Možda je vama to smiješno, ali onima koji su proveli noć u policiji, nije smiješno - nastavila je Kosor. Kosor je ustvrdila kako je moguće da su mljekari uhićeni zbog izgovorenog u emisiji HTV-a Otvoreno u kojoj je sinoć bila tema mljekarskih prosvjeda i pregovora oko cijene mlijeka.

- Zbog svega toga tražimo da u Sabor dođe predsjednik Vlade Zoran Milanović i objasni zašto se to dogodilo i u kom smijeru će ići razgovor sa seljacima - kazala je Kosor te je zaključila kako su mljekari uhićivani "usred noći, kada tamo nije bilo javnosti". Privođenje mljekara i upotrebu sile osudio je i HDSSB te su pozvali premijera i ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da sjednu za stol i prisile otkupljivače da pristanu na zahtjeve mljekara. Dinko Burić je uime HDSSB-a poručio kako apsolutno podupiru zahjeve mljekara, a za cijelu situaciju u koju su dovedeni optužio je bivšu HDZ-ovu vlast.

Seljaci su u ovakvoj situaciji zbog politike HDZ-a u posljednih osam godina prema poljoprivredi i selu. Sram vas bilo zbog onoga što ste osam godina radili poljoprivrednicima! - naglasio je Burić koji se posebno obrušio na HDZ zbog tvrdnji Jadranke Kosor kako njezina vlada nikada nije slala policiju na prosvjednike.- Vašem licemjerju nema kraja, pa vi ste na isti način rješavali takve probleme. Zar mislite da smo zaboravili naguravanje sa seljacima kod Vinkovaca i da je prosvjednike tadašnji ministar karamrko nazivao Indijancija - podsjetio je Burić.

- Ne može se problem rješavati upotrebom sile. Ministar poljoprivrede mora sjesti i tražiti rješenje. Nemojte biti samo druga već i drugačija vlast - istaknuo je. HDSSB smatra kako ne može vlast štititi strani kapital umjesto domaćeg proizvođača. - Nemojte da vas se dogodi da se prolije kap hrvatske krvi jer se štite interesi stranih vlasnika - naglasio je Burić koji je za Milanovićevu Vladu imao i još jednu poruku: - Nemojte da vam u onome što radite uzor bude HDZ-ova vlada.

Burićev istup na noge je digao HDZ-ovca Vladimira Šeksa koji ga je optužio da kleveće predsjednicu HDZ-a te lažno insinuira postupke prehodne Vlade. - U neprimjereom tonu svojim je lažim i klevetama obrušio na Klub HDZ-a i predsjednicu kluba. Spriječite takva ponašanja jer to dovodi do zle krvi i uznemirujućeg nereda - zatražio je Šeks zaštitu od predsjednika Sabora Borisa Šprema. U zaštitu predsjednice HDZ-a stala je i Đurđica Sumrak.

- Zastupnik Burić je vrijeđao, lagao i uvrijedio, ne samo predsjendicu stranke, nego i bivšu vladu i ničice je pao pred ovu vladu i rekao neka ih hapse, ali neka ne bude krvi - nastavila je zastupnica HDZ-a Đurđica Sumrak. - Potpredsjedik Sabora Vladimir Šeks i zastupnica Đurđica Sumrak govore o nečemu što ja uopće nisam rekao. Ja nisam iznosio klevete, ja sam govorio onako da me svi razumiju. A kad vi gospođo Sumrak počnete govoriti, onda u Hrvatskoj padne mrak - uzvratio je Dinko Burić (HDSSB).

Uključio se i potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Josip Salapić koji je podsjetio da HDSSB postoji sedam godina, a da je njihova vodstvo prije toga 15 godina bilo u HDZ-u.- Pa tko je onda uništio IPK Osijek, tko je uništio slavonsku poljoprivredu - pitao je HDSSB-ovce, a predsjedniku Sabora poručio je da je sramota što se neki u sabornici - smijulje.

U raspravu se uključio i IDS-ov Damir Kajin koji smatra kako nema potrebe da dolazi premijer. Dao je svoje viđenje problema mljekara što je ponukalo Stjepana Milinkovića (HDZ) da mu replicira:
 - Simentalci ne daju mlijeko, mlijeko daju krave simentalske pasmine - poučio ga je Milinković na što mu je Kajin uzvratio:
- Ti ćeš mene učiti o kravama, ja imam tri četiri krave u štali!

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.