Politika

Iz GONG-a

GONG: Moć će biti u rukama lokalnih čelnika

GONG: Moć će biti u rukama lokalnih čelnika

Iz GONG-a upozoravaju da će se predloženim izmjenama zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi umanjiti uloga aktivnih građana i predstavničkih tijela.

Iz GONG-a upozoravaju da će se predloženim izmjenama zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi umanjiti uloga aktivnih građana i predstavničkih tijela, dok će se politička moć koncentrirati u rukama izvršnih čelnika, piše vecernji.hr

"Konkretno, uloga birača umanjuje se ukidanjem mogućnosti za opozivom čelnika od strane građana, dok se uloga predstavničkih tijela umanjuje oduzimanjem nadzorne uloge prilikom imenovanja na upravljačke i nadzorne funkcije", pišu iz GONG-a te dodaju da se ta imenovanja u potpunosti i bez kontrole daju izvršnim čelnicima "za koje nema mogućnosti razrješenja čak ni ako učestalo krše zakone".

Ublažiti uvjete za provedbu referenduma o opozivu

GONG je predložio četiri preporuke kako poboljšati te zakone. Traže da se osigura mogućnost biračima i predstavničkim tijelima da mogu pokrenuti postupak opoziva gradonačelnika, načelnika ili župana uz ublažavanje uvjeta za provedbu referenduma za opoziv.

Uz to smatraju da treba osigurati ravnotežu između izvršnih čelnika predstavničkog tijela prilikom imenovanja na upravljačke i nadzorne funkcije lokalnih tvrtki i ustanova. Traže da se ograniči mogućnost kandidiranja za počinitelje specifičnih teških kaznenih djela te regulirati nespojivost dužnosti.

vecernji.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.