Politika

Predstavljanje istraživanja

GONG-ovo istraživanje: Glavni problem državne uprave nisu pojedinci, nego sustav

GONG-ovo istraživanje: Glavni problem državne uprave nisu pojedinci, nego sustav

GONG je u Saboru predstavio rezultate istraživanja o perspektivama provedbe reforme državne uprave.

Dok službenici koji su sudjelovali u istraživanju smatraju kako u sustavu državne uprave ima dovoljno stručnih ljudi, no da njihov potencijal nije dovoljno iskorišten, ispitanici izvan sustava smatraju da su državni službenici nedovoljno aktivni. Ispitanici se, međutim, slažu da glavni problem državne uprave nisu pojedinci nego sustav koji ih krivo usmjerava. 77% ispitanika smatra da državna uprava nije usmjerila djelovanje prema potrebama građana, a njih 80% smatra da nisu ostvareni pomaci u razgradnji klijentelističkih veza u državnoj upravi. "Klijentelizam je živ, a političko kadroviranje prisutno je na svim razinama", istaknula je GONG-ova savjetnica Marina Škrabalo.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, SDP-ov Peđa Grbin naglasio je da je reforma državne uprave nužna. Ima, kaže, osjećaj da se državne službenike uči kako problem ne riješiti, jer onaj tko ne radi, taj i ne griješi. "Zadaća je svih da se reforma državne uprave provede kako bi ona bila partner i servis svim građanima", poručio je Grbin.

Sudionici istraživanja u potpunosti su odbacili koncept linearnog smanjenja troškova ili broja ljudi u državnoj upravi te smatraju da se reforma treba temeljiti na povezivanju postojećih resursa kako bi se postigla viša razina učinkovitosti koja može, ali i ne mora nužno rezultirati uštedama.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.