Politika

SDP za modernu europsku Hrvatsku

Na SDP-ovoj listi nema Ingrid Antičević Marinović

Na SDP-ovoj listi nema Ingrid Antičević Marinović

Glavni odbor SDP-a utvrdio je koalicijski sporazum s HNS-om i HSU-om o zajedničkom izlasku na izbore za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu te potvrdio izbornu listu s 12 kandidata, na kojoj SDP ima devet, HNS dva, a HSU jednog člana, piše HRT

O tome je nakon sjednice novinare izvijestio predsjednik Glavnog odbora Josip Leko, rekavši kako listu predvodi SDP-ovac Tonino Picula, slijede njegovi stranački kolege Biljana Borzan, Marino Baldini, Oleg Valjalo i Sandra Petrović Jakovina. Na šestom mjestu je HNS-ov Jozo Radoš, a slijedi HSU-ova Marija Ilić, SDP-ovka Sabina Glasovac, HNS-ovka Vedrana Gujić, te SDP-ovci Ivica Lukanović, Melita Mulić i Snježana Španjol.

Leko je izvijestio kako je s HNS-om i HSU-om sporazumom dogovoreno da će se troškovi izbora financirati ovisno o izbornom rezultatu, te da će izborni program i platformu utvrditi vodstva stranaka zajedno s kandidatima.

SDP za modernu europsku Hrvatsku

Predsjednik SDP-a i Vlade RH Zoran Milanović je stranačkom članstvu poručio kako je uvjeren u pobjedu liste SDP-a, HNS-a i HSU-a na skorašnjim izborima za zastupnike u Europskom parlamentu, označivši te izbore kao odabir između onih koji zagovaraju modernu europsku Hrvatsku, kakvu želi SDP, i onih koji to ne žele i ne razumiju hrvatsko društvo.

Ovi izbori bit će odabir između prave, moderne europske Hrvatske, kakvom je mi doživljavamo, kakvom je mi vidimo i želimo da bude, i onih koji, da ih zapravo pitate, i nisu za Europu, nisu za modernu Hrvtsku i ne razumiju što je to moderna Hrvatska, ne razumiju hrvatsko društvo i tako će to i ostati, izjavio je Milanović na počeku sjednice SDP-ova Glavnog odbora. Ponovio je kako je od kandidata svoje liste zatražio da se, budu li izabrani u Europski parlament, odreknu dijela plaće u korist Zaklade Ana Rukavina.

Svoje je obraćanje članstvu Milanović završio nadom kako ovoga puta svojim izjavama nije isprovocirao ni jednu udrugu, ni jedan ceh, ni jedan savez za koji do jučer nisam ni znao da postoji. Nakon njegova obraćanja Glavni odbor je sjednicu nastavio iza zatvorenih vrata, gdje se očekuje potvrda 12 kandidata za listu SDP-a, HNS-a i HSU-a za Europski parlament.

Na listi manje poznati, ali potvrđeni ljudi

Picula, koji je nositelj liste, izjavio je kako su na listi možda javnosti manje poznate osobe, ali i naglasio kako je riječ o ljudima koji su se potvrdili u svojim sredinama. Vjerujem da je koalicijska lista dobro izbalansirana, rekao je, istaknuvši kako listu čine ljudi koji dobro reflektiraju politiku SDP-a unatrag 20 godina.

Osjećam odgovornost pred biračima da se i glasovima naših građana ta lista doista i nađe na prvome mjestu nakon 14. travnja, poručio je Picula. Ustvrdio je kako je SDP, što se europskih poslova tiče, pokazao i kontinuitet i diskontinuitet početkom 2000-ih SDP-ova politika značila je diskontinuitet onoj iz 1990-ih kada je Hrvatska bila izolirana, kao i potkraj 2011. kada je dolaskom Kukuriku koalicije na vlast prekinut kontinuitet HDZ-ove vlasti.

Na neki način to sada i dovršavamo i siguran sam da će se SDP kao stranka, preko kandidata koji će biti izabrani, pokazati kao dovoljno ozbiljna da artikulira hrvatske interese, a, što je još važnije, određene političke vrijednosti na temelju povjerenja hrvatskih birača, rekao je Picula.

HRT/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.