Politika

Ususret izborima

GONG: 8.000 građana policiji prijavilo da je netko na fiktivnom prebivalištu

GONG: 8.000 građana policiji prijavilo da je netko na fiktivnom prebivalištu

U pet i pol mjeseci provođenja Zakona o prebivalištu prvi rezultati su pozitivni, ocijenili su u GONG-u.

 

Početak provođenja Zakona o prebivalištu daje dozu optimizma, ukazuje na pojačanje aktivnosti policijskih uprava u odjavi takozvanih fiktivnih prebivališta, međutim, standardi provedbe Zakona moraju biti ujednačeni u svim policijskim uprava, a posebice kod terenskih provjera prijava novih prebivališta.

Potreban je i aktivniji nadzor MUP-a, edukacija i bolja kampanja, ali i bolje informiranja građana. Istaknuli su to aktivisti GONG-a koji su u posljednja dva mjeseca proveli testiranje novog Zakona o prebivalištu i to kroz upite policijskim postajama, a njihovi su volonteri kao obični građani ulazili u postaje i postavljali pitanja.

Prikupljeni podaci govore da je oko 8.000 građana policiji prijavilo da je netko na fiktivnom prebivalištu, od čega je najviše, odnosno gotovo pola, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Riješenje o odjavi prebivališta u odnosu na ukupan broj prijava, policijske postaje donijele su u 2.052 slučaja, a MUP je podnio 800-ak prekršajnih prijava.

Fiktivna prebivališta su u gotovo svakom pograničnom području, a čak 28 tisuća građana ne stanuje na prijavljenoj adresi. Iz GONG-a ističu kako se primjećuje da policija izlazi na teren i provjerava prebivalište kako ne bi došlo do manipulacija što popisom stanovništva, što biračkim popisima, posebice uoči lokalnih izbora.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.