Politika

Priopćenje

GONG strankama: Prestanite s nedopuštenim pritiscima na birače

GONG strankama: Prestanite s nedopuštenim pritiscima na birače

U susret lokalnim izborima koji se održavaju 19. svibnja, GONG je uputio javni apel političkim strankama, nezavisnim listama, kandidatima i kandidatkinjama da informiraju svoje članove i one koji su neposredno uključeni u izbornu kampanju, koji će obavljati dužnosti članova biračkih odbora, da su ucjene radnim mjestom, pritisci za podršku ili glas, podmićivanje birača i zahtjev dokaza kome su dali svoj glas, kaznena djela.

Iz GONG-a također apeliraju i na birače da prijave one koji to rade nadležnim institucijama: izbornim povjerenstvima i državnim odvjetništvima.

Podsjećaju kako su sukladno Kaznenom zakonu ili Zakonu o lokalnim izborima nedopuštene ucjene birača radnim mjestom u slučaju da (ne)podrže određenu stranku/listu/kandidata; pritisci na birače da daju podršku, sudjeluju u kampanji ili glasaju za određenu stranku/listu/kandidata; zahtijevanje od birača da dokažu za koga su glasali iznošenjem, pokazivanjem ili fotografiranjem glasačkog listića; zadržavanje članova stranaka ili nezavisnih kandidata na biračkim mjestima ukoliko nisu članovi biračkog odbora; zvanje i/ili osobno nagovaranje birača da izađu na izbore tijekom izborne šutnje dan prije izbora i na izborni dan; vođenje dodatnog popisa/evidencije tko je od birača izašao na glasanje tijekom izbornog dana kako bi se birači kontaktirali i nagovarali na izlazak na izbore.

Iz GONG-a su istaknuli kako su im navedeni primjeri i najave već prijavljeni tijekom posljednjih 15 dana širom Hrvatske.

"Napominjemo kako ćemo sve prijave upućivati nadležnim institucijama, izbornim povjerenstvima i državnim odvjetništvima i zahtijevati detaljne istrage. Dodatno, podsjećamo kako članovi stranaka, kao članovi biračkih odbora na dan izbora imaju svoje zakonom propisane dužnosti kojih se trebaju strogo pridržavati, a koje ne uključuju vođenje dodatnog popisa birača koji su glasali i zvanje/nagovaranje birača na izborni dan", zaključeno je u priopćenju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.