Politika

Lokalni izbori 2013.

Zagreb i Rijeka odlučeni, Baldasaru prednost u Splitu, mrtva trka za Osijek

Zagreb i Rijeka odlučeni, Baldasaru prednost u Splitu, mrtva trka za Osijek

Sedam dana prije drugog kruga izbora u četiri velika grada, Dnevnik Nove TV s agencijom Ipsos Puls donosi veliko istraživanje kako bi birači glasali u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku da su danas izbori.Zagreb i utrka za gradonačelnika izgleda kao odlučena. Milan Bandić dobiva 62 posto, a Rajko Ostojić 38 posto birača. Neodlučnih je jos 11 posto Zagrepčana. No čini se da oni neće biti presudni za pobjedu zagrebačkog gradonačelnika.

TKO SU ČIJI BIRAČI U ZAGREBU

Bandića nešto više preferiraju mlađi ispitanici te oni sa srednjom i osnovnom školom. Relativna većina birača Tatjane Holjevac, Margarete Mađarić te niza kandidata koji su osvojili manje od dva posto preferira Milana Bandića u drugom krugu. Ostojić pak privlači relativnu većinu glasača Ferdeljija i Vukšića. No značajan broj birača kandidata koji nisu prošli u drugi krug nisu iznijeli preferenciju ni prema jednom kandidatu, što znači da ili neće izaći u drugom krugu ili će svoj stav definirati tek tijekom dva tjedna kampanje za drugi krug.

SPLIT: BALDASAR U PREDNOSTI, ALI NIJE GOTOVO

 

Ivo Baldasar kao kandidat za gradonačelnika osvaja 56 posto potpore birača, a Vjekoslav Ivanišević, HDZ-ov kandidat, ima 44 posto potpore. No iako naizgled značajnom prednošću, presudni mogu biti neodlučni birači kojih je 19 posto.

ŠTO OSVAJA BALDASAR, A ŠTO IVANIŠEVIĆ

Naime, s obzirom na to da se gleda omjer između dvaju kandidata, smanjenje rejtinga jednog izravno za isti postotak povećava rejting drugog. Dakle, u slučaj pogreške od oko četiri posto te premišljanja dijela birača, omjer se može izravno preokrenuti. Ova je utrka pogotovo neizvjesna s obzirom na to da se oko petine birača iz prvog kruga nije izjasnilo koga preferira, Baldasara ili Ivaniševića.

Ivanišević ima značajno veću podršku među mladima, a Baldasar među starijima. Visokoobrazovani nešto više podržavaju Baldasara.

Relativna većina birača Željka Keruma, Anđelke Visković te kandidata koji su osvojili manje od tri posto podržava Ivaniševića, a relativna većina birača Marijane Puljak i Damira Vidoševića podržava Baldasara. Birači Tomislava Zaninovića podijeljeni su u dvije podjednake skupine, s nešto većom preferencijom Ivaniševića.

OSIJEK - NAJNEIZVJESNIJA UTRKA, SVAKI GLAS ĆE PRESUDITI

Osijek je zapravo od četiri velika grada i najneizvjesniji u utrci za gradonačelnika. Tamo, da su danas izbori, Krešimir Bubalo osvaja 51 posto, a Ivica Vrkić 49 posto potpore birača. No neodlučnih je 10 posto birača, a i uz statističku pogrešku jasno je da je tamo moguće sve i da će svaki, ali baš svaki glas odlučivati o tome tko će sljedeće četiri godine voditi Osijek.

BUBALOVI I VRKIĆEVI BIRAČI SU...

Bubalo ima nešto veću podršku među mlađima i niže obrazovanima, a Vrkić među starijima i više obrazovanima.
Vrkić dobiva apsolutnu većinu birača Ante Đapića, Miroslava Šimića i Jaroslava Pećnika te relativnu većinu HDZ-ovog kandidata Dražena Vidovića te ostalih kandidata koji su osvojili manje od dva posto glasova.

RIJEKA - OBERSNEL I DALJE VODI RIJEKU

Vojko Obersnel bi, da su danas izbori, u Rijeci osvojio 67 posto birača, a HDZ-ov kandidat Hrvoje Burić ima potporu 33 posto birača. Neodlučnih je devet posto birača.

Tamo je utrka zapravo i izvjesna pobjedom Obersnela, baš kao i u Zagrebu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.