Politika

Zagreb:

Vlada se danas bavi HŽ-om i neisplatom plaća

Vlada se danas bavi HŽ-om i neisplatom plaća

Na sjednici Vlade naći će se odluka o prodaji HŽ Carga te o jamstvima za još dvije HŽ-ove tvrtke kćeri. Bit će prihvaćene i izmjene Zakona o dohotku, jedna od njih je i objava nove liste srama

Vlada bi trebala prihvatiti odluku o prodaji 75 posto udjela u HŽ Cargu rumunjskoj Feroviar Roman grupi . To je početkom tjedna najavljeno na sjednici Povjerenstva za željeznice, a od prodaje bi država trebala zaraditi 1,1 milijardu kuna.

Sindikati su naravno nepovjerljivi. Nenad Mrgan strahuje za socijalne klauzule o broju zaposlenih i zbrinjavanju radnika.

"Mi imamo informacije da navodno nekakve garancije nisu date. Ono čega se bojimo da će se jedan proces tog restrukturiranja, pa i same privatizacije i pronalaženja strateškog partnera kad je pitanju HŽ Cargo, dovest do toga da netko kaže 'mi ćemo to kupiti', a kada bude trebalo ispoštovati garancije, da od toga neće biti ništa", rekao je Mrgan.

Na Vladi će se naći izmjene Zakona o porezu na dohodak koje će omogućiti novi stup srama - popis tvrtki i njihovih šefova koji ne isplaćuju plaće.

"Mi smatramo da svaki čelnik, ako ne može isplaćivat' plaće, zna što mu propisuje zakon o stečaju. On ne može ostat čelnik, a da ne pokrene postupak predstečajne nagodbe, ili otvori stečaj pa završi agoniju", poručio je ministar financija Slavko Linić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.